Google предложи своя нов алгоритъм Adiantum за криптиране на информацията

...
Google предложи своя нов алгоритъм Adiantum за криптиране на информацията
Коментари Харесай

Google представи алгоритъма Adiantum за бързо криптиране на дисковете

Google предложи своя нов логаритъм Adiantum за криптиране на информацията в дисковете. Алгоритъмът е изключително подобаващ за маломощните компютърни устройства, които нямат задоволителен запас за потреблението на AES логаритъма. Интернет колосът има намерение да употребява Adiantum за криптиране на информацията в дисковете на най-младшите модели Android устройства, основани на ARM процесори без хардуерната поддръжка на AES криптирането. Сорс кодът на Adiantum е оповестен под MIT лиценза, а реализацията за Linux ядрото с име Linux dm-crypt се популяризира под GPLv2 лиценза. Вече са готови нужните пачове както за ядрото на мобилната операционна система Android, по този начин и за общоприетото Linux ядро.

По прилика с AES-128-CBC-ESSIV и AES-XTS логаритмите, методът Adiantum не трансформира размера на данните при криптирането, което разрешава неговото потребление за криптиране секторите на дисковете. Adiantum обезпечава и генерирането на блокове от данни с друго наличие при идентична входна информация . Реализацията на Adiantum се базира на потреблението на бързата хеш функционалност NH, логаритъма за автентикация на известията (MAC) Poly1305, поточното криптиране XChaCha12 и на функционалността от AES-256 за генерирането на всеки 16 байта във всеки блок. Размерът на осведомителния блок е 4096 байта и тази интервенция не е сериозна от позиция на продуктивността.

Функциите Poly1305 и XChaCha12 са по-бързи и по-безопасни аналози на HMAC и AES, като тяхната програмна реализация разрешава постигането на закрепено време на осъществяване без да се постанова потреблението на профилирана хардуерна поддръжка от страна на процесорите. За повишение на продуктивността, и логаритъмът ChaCha се употребява в границите на 12 итерации, а не общоприетите 20. Но това е изцяло задоволително за постигането на по-висока резистентност против хакерски офанзиви спрямо AES-256.

При потреблението на ARM процесор с Cortex-A7 ядра, Adiantum има потребност от 10,6 цикъла на тактовия генератор за декриптирането на един байт (при размер на блока данни 4096 байта). Това е пет пъти по-бързо от AES-256-XTS.

За процесорите с интегрирана хардуерна поддръжка на AES логаритъма – ARM v8 процесорите с указания A64, A32 и T32 (Cryptography Extensions), както и x86 процесорите с инструкциите AES-NI, се предлага потреблението на AES логаритъма за криптиране информацията на дисковете, тъй като в този случай, хардуерно ускореният AES е по-бърз от софтуерната реализация на Adiantum. Но Adiantum обезпечава доста по-висока резистентност към офанзиви спрямо AES-XTS. Това е по този начин, тъй като при AES-XTS смяната на един байт от входните данни води до смяната на 16 байта криптирана информация. В същото време, смяната на един байт входни данни при Adiantum трансформира целия блок, който е еднакъв на размера на бранша (512 или 4096 байта).
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР