Google прави значителна промяна в търсачката си за снимки, за

...
Google прави значителна промяна в търсачката си за снимки, за
Коментари Харесай

Google премахва бутона “View image” от търсачката за снимки

Google прави забележителна смяна в търсачката си за фотоси, с цел да предотврати изтеглянето и копирането на изображения, предпазени с авторски права. Когато търсите изображение, към този момент няма да срещнете бутона " Преглед на изображението " (View image), който позволяваше на потребителите да виждат картинката независимо и да я теглят, без да посещават какъвто и да било уебсайт.

Това несъмнено предизвикаше угриженост у хората, които основават и разгласяват тези изображения, защото освен, че техните фотоси са употребявани, без на потребителите да им се постанова да посещават уеб страницата, към който по принцип принадлежат, което го лишава от публика, само че също по този начин означаваше, че изображенията се преглеждат отвън подтекст, без никаква информация за правата за прилагане и други съпътстващи данни.

Прочетете още: Гугъл разгласява база данни с изображения за разработчици

Както екипът на Гугъл разгласи в Twitter, до момента в който бутонът " Преглед на изображението " изчезва, този " Посещение " (Visit) остава, като от компанията се надяват, че той ще предизвиква хората да посещават интернет страниците, преди да изтеглят изображението.

Разбира се, постоянно можете да щракнете с десния бутон на мишката върху изображението, да изберете " Отваряне на изображение в нов раздел " и да го изтеглите по този метод. Но от Гугъл се надяват, че този ход ще накара хората да осъзнаят по-добре от кое място теглят фотосите. Както изясняват от компанията, " да има един бутон, който да води хората до информация за изображението, е потребно както за потребителите, по този начин и за уеб издателите и носителите на авторските права " . От интернет колоса оповестиха, че са взели решението за унищожаване на бутона за обзор на изображението, след съглашението с платформата Getty Images през предходна седмица.

Getty Images подаде тъжба против търсачката пред Европейската комисия през 2016 година, а тя от своя страна упрекна Гугъл в " основаването на пленителни галерии със наличие с висока резолюция и авторски права”. Според Европейска комисия, защото потреблението на фотосите е допустима неотложно, откакто изображението се покаже с висока резолюция и в огромен формат, потребителите нямат претекст за преглеждането му в истинския източник.

Гугъл и Getty Images към този момент започнаха дългогодишно световно партньорство за лицензиране, с цел да разрешат този проблем. Но, до момента в който тази смяна ще бъде приветствана от доста създатели и основатели на изображения, това може да се окаже разочароващо за ежедневните консуматори, които търсят фотоси за законни цели , тъй като бутонът " Търсене по изображение " (Search by image) също е отстранен, което прави по-трудно търсенето на сходни и свързани фотоси.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР