Google плащали милиони долари на водещи гейм компании, за да

...
Google плащали милиони долари на водещи гейм компании, за да
Коментари Харесай

Google платили милиони на Activision Blizzard да не отварят свой Android магазин

Google плащали милиони долари на водещи гейм компании, с цел да не откриват свои магазини за Android, твърди репортаж на Reuters. Информацията идва от неотдавна оповестени документи по делото на Epic Games към Гугъл от 2020. Само на Activision Blizzard са били платени $360 милиона в интервал на три години по едно такова съглашение. Riot Games, основатели на едно от най-популярните игрови заглавия в последното десетилетие – League of Legends – получило сумата от $60 милиона в течение на 12 месеца. Общо 24 сходни покупко-продажби сключила американската компания с гейм разработчици от ранга на Ubisoft, Nintendo и други

Както си спомняте, преди две години Fortnite, друга извънредно известна игра през днешния ден, беше извадена от App Store на Apple и Play на Гугъл. Причината за това беше, че основателите на играта замениха без позволение разплащателните системи, употребявани в тези магазини със системата на Epic Games. Вече години наред изпълнителният шеф на Epic Тим Суини води еднолично борба с Apple, Steam, Гугъл и други притежатели на магазини за игри и приложения в опит да демократизира метода им на действие. Освен големите комисионни, които вземат за включването на продуктите на разработчиците в магазините си, те им постановат разнообразни ограничавания, като едно от тях е да не могат да употребяват личните си разплащателни системи. А в ерата на free-to-play игрите, микротранзакциите и вътреигровата монетизация, това значи, че въпросните разработчици биват в допълнение ощетявани. Освен това Суини упорства въпросните магазини да отворят магазините си за странични магазини. Всичко това стана мотив трите компании да стартират да се замерят със правосъдни и искове и в края на предходната година се появи решение по проблема на Epic против Apple. Това, което по това време звучеше като загуба на Epic Games обаче може да се окаже победа на дребните компании против монополите. Макар и съдията по делото да отхвърли да назове Apple „ монополист “, тя отсъди в интерес на включването на странични разплащателни системи. Въпросът за включването на външни за Гугъл Play и App Store магазини остава отворен.

По отношение на актуалната вест, покупко-продажбите се твърди, че са били част от план с името „ Прегръдка “ (на британски Hug – б.а.. Официално, планът включвал възнаграждение за публикуването на видеа в YouTube и рекламиране на разнообразни оферти на Гугъл. Всичко това било за да резервира удовлетвореността на фирмите и подтиква конкуренцията. Но съгласно изказвания по делото, тези ограничения са били ориентирани против откриването на конкурентни магазини за приложения. Според изнесените данни, договорката, която Activision и Гугъл подписват през януари 2020 идва на фона на декларираното от Activision Blizzard предпочитание пред Гугъл да открие собствен личен магазин за Android. Подобен бил казусът и с Riot. Както Activision Blizzard, по този начин и Riot са отказали коментар по тематиката.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР