Google обмисля да въведе такси за производителите на телефони и

...
Google обмисля да въведе такси за производителите на телефони и
Коментари Харесай

Google може да въведе такси за Android след глобата от Еврокомисията

Google обмисля да вкара такси за производителите на телефони и операторите, употребяващи Android откакто Европейският съюз наложи рекордна санкция в размер на $5,1 милиарда поради метода, по който компанията популяризира своята операционна система. Решението на Европейска комисия задължава още Гугъл да промени метода, по който вкарва в един „ наложителен “ пакет всички свои приложения към своята Оценка за съвместимост, по особено Гугъл и Chrome, като това би трябвало да стане в границите на 90 дни. Този ход щял да даде късмет на съперниците за нововъведения.

 Шефът на Гугъл Сундар Пичай. Снимка: IDG News Serviuce

Гугъл, несъмнено, не се съгласи с решението и ще го апелира. И въпреки че крайният излаз от тази борба ще стане прочут след години, постановлението на Европейска комисия несъмнено ще се отрази на метода, по който Гугъл популяризира бъдещите версии на Android. Глоба с толкоз огромен размер надали ще остане след обжалването, само че въпреки всичко Гугъл евентуално ще бъде принудена да промени Android радикално, което пък ще промени метода, по който избираме какъв телефон да си купим.

Шефът на Гугъл Сундар Пичай към този момент уточни, че компанията може да наложи такси за потребление на Android. Компанията предлага Android гратис за производителите и операторите от 2007 година насам. Безплатният код обаче се дължи частично и на тактиката за авансово инсталиране в телефоните на приложения, носещи доходи на Гугъл, в това число Search, Chrome, Play, Maps и Gmail. В блога си Пичай отбелязва, че потребителите на Android имат право да изключат или да изтрият авансово заредените приложения, добавяйки, че Гугъл „ прави апри “ единствено от авансово конфигурираните стратегии, единствено в случай че хората ги употребяват.

Европейска комисия съобщи, че точно политиката за пакетно предложение на приложенията дружно с Оценка за съвместимост води до корист на Гугъл с преобладаващата й позиция на пазара. Пичай разяснява, че тази санкция „ ще наруши нежния баланс “. „ Ако производителите на телефони и мобилните оператори не могат да включват нашите приложения в богата си гама от устройства, това ще наруши салдото в екосистемата на Android. Бизнес моделът на Android означаваше, че не се постанова да желаеме такси за нашата технология или да подвластен от строго следен модел на дистрибуция “, добави той. - Днешното решение отхвърля бизнес модела на Android, който е основал по-богат избор за всеки, а не по-малък “, добави Пичай.

С милиарди устройства по света и съвсем 80% пазарен дял Android надали е застрашена от каквито и да било загуби. Но един от огромните сътрудници може да извлече огромна изгода, и това е Samsung.

Много консуматори си мислят, че няма „ огромна драма “ с авансово конфигурираните пакети, откакто могат да си изтрият. Но на процедура множеството просто употребяват към този момент конфигурираните на техния телефон приложения, което дава на Гугъл огромен достъп до пазара. Без взаимовръзката сред Android и Гугъл, приложенията и услугите, които толкоз харесваме, нямаше да работят толкоз добре.

Android без Гугъл?

Лицензните покупко-продажби и заплащанията за инсталиране на приложенията са факт, само че по-важното е, че множеството хора желаят приложенията на Гугъл. Независимо дали употребяват Android, iOS, Windows или macOS, Гугъл Chrome и търсачката са измежду най-желаните. И решението на Европейска комисия няма да промени това, изключително за огромна част от потребителската база на Android.

Има обаче един производител, който ще се възползва от евентуалната смяна на бизнес модела за Android - Samsung. Когато си купите Galaxy S9, получавате освен Play Store, Chrome и другите приложения на Гугъл Android, а и изцяло „ Samsung Experience “, което работи изцяло без значение от Гугъл. Смартфонът S9 работи с позната версия на Android Oreo, само че под „ повърхността “ Samsung предлага личен браузър, асистент с изкуствен интелект и магазин за приложения.

Така че вместо да стартирате за първи път Galaxy S9, можете да изберете сред Гугъл Chrome и Samsung Internet. Повечето консуматори евентуално биха избрали Гугъл Chrome и по-късно в никакъв случай няма да се върнат да избират още веднъж. Но решението на Европейска комисия може да помогне на Samsung да не предлага Chrome като авансово конфигурирано приложение в своите Android телефони. А това фундаментално ще промени преживяването за една от най-големите потребителски бази на Android.

Много производители на телефони към този момент оферират лични приложения за известия, изложба, поща, само че единствено Samsung предлага цялостен пакет от услуги и приложения, които могат да изместят, а не да добавят тези на Гугъл. Samsung даже понижи достъп до тях в своя интерфейс, групирайки в обособена директория. Сегашното решение на Европейска комисия ще разреши на Samsung да предложи „ орязана “ версия на Android, в която приложенията на Гугъл да се прибавят като тези на всеки други външен разработчик.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР