Голямото семейство на художника Енчо Пиронков се събра за вернисажа

...
Голямото семейство на художника Енчо Пиронков се събра за вернисажа
Коментари Харесай

Родът на Енчо Пиронков се събра в Нирвана

Голямото семейство на художника Енчо Пиронков се събра за вернисажа му в изложба Нирвана, където в продължение на няколко часа не спираше поток от искащи да поздравят известния създател.

Съпругата му Катя посрещаше гостите на изложбата, а щерка му Вида, авторка на шлагера на Миро Гълъбо стоеше дълго пред всяка от картините. Синовете му Петър и Стою дойдоха дружно със съпругите си и с внуците на художника - Енчо, Катерина и Никола.

Акад. Светлин Русев, проф. Любомир Стойков и колекционерът Боян Радев обиколиха и трите зали в галерията на Ники Младжов, с цел да прегледат детайлно пъстроцветните платна на създателя, станал фамозен преди повече от половин век.

От началото на годината Ники Младжов залага на одобрени имена в галерията си Нирвана. След професор Вихрони Попнеделев и неговото Лято през януари, предприемачът заложи на изключителния Енчо Пиронков, който беше оповестил, че се отдръпва и няма да прави независими изложения.

Но очевидно пловдивският занаятчия не устоя на изкушението на Нирвана и за следващ път изложи превъзходни произведения в изисканото арт пространство на Ники Младжов. Скулпторите Кунка Димитрова, Ставри Калинов и Валентин Старчев поздравиха художника за страхотната галерия.

Румен Статков, който пристигна в компания на свещенослужители, сътрудника му Стефан Чурчулиев, дъщерята на Диана Дафова - художничката Лили Сотирова, писателката Таня Тонева-Танна, артистът Стефан Мавродиев бяха очаровани от картините на Енчо Пиронков, прочут като един от най-ярките представители на Пловдивската школа от 60-те години на ХХ век.

Капка Амзина и Явор Цаков, топмодели, Мая Косева, писатели, издатели бяха измежду стотиците посетители, които поздравиха 85-годишния художник. Изложбата на Енчо Пиронков ще радва феновете на красивото в изложба Нирвана до 7 март.

Художникът има зад тила си независими изложения в Берлин, Болоня, Будапеща, Варшава, Дрезден, Кьолн, Лайпциг, и е притежател на влиятелни оценки - медал Кирил и Методий, званието Заслужил художник, медал Стара планина - първа степен.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР