Голямото противоречие е между баничката от 15 ст. и липсата

...
Голямото противоречие е между баничката от 15 ст. и липсата
Коментари Харесай

Петър Стоянов награди млади историци

" Голямото несъгласие е сред баничката от 15 ст. и неналичието на каквато и да е самостоятелна независимост. Нищо не коства баничката от 15 стотинки в случай че ти лишават достолепието ", сподели президентът За десети юбилеен път фондация „ Ценности” награди възпитаници, писали задълбочени разработки по дадена тематика.

От 1998 година насам благотворителната организация на Антонина Стоянова провежда Национален исторически конкурс. Участниците в него до този миг са повече от 1600. Научната конкуренция е част от мрежата Eustory, която сплотява исторически състезания от всички европейски столици. Нейният представител Мигел Барос участва в Балната зала на някогашния Царски замък - Национална художествена изложба, където бе формалната гала.

Президентът Петър Стоянов по традиция връчи оценките на класираните на първите три места, които с изключение на диплом получават и солидната за един гимназист сума от 1000 лв.. Призьорите (ако приказват порядъчен английски) могат да вземат участие и в семинарите на Eustory, които се организират в разнообразни европейски страни. Тази година по тематиката „ Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим” 36 участници предадоха 30 разработки, в които наблюдават и изследват фамилното развиване, променено или прекратено от тоталитарната машина.

Журито с ръководител проф. доктор Любомир Огнянов присъди първа премия на Данаил Влахов от ППМГ „ Добри Чинтулов” – Сливен за работата по тематиката „ Съдбата на потомците на сливенските текстилни индустриалци след национализацията”, с теоретичен началник доктор Момчил Методиев. Две разработки заслужиха втора премия - „ Един живот” с създател Мелис Мехмед и теоретичен началник Юлия Чортленева от СУ „ Христо Смирненски” село Черноочене, област Кърджали и „ Тръгват си без шум” на Елисавета Петрова от Професионалната гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон” – Велико Търново с теоретичен началник Славка Проданова. Журито призна заслугите на цели три научни труда за третото място. Дечо Павлов от 91-ва НЕГ „ Проф. Константин Гълъбов” с теоретичен началник Константин Узунов е наблюдавал пътя „ От офицерския хайлайф и борбите за Отечеството до незнайния гроб – потъпканата чест на една българска фамилия”. „ По паважа на комунизма в град Кърджали” разхождат читателите Милица Гечева и Момчил Траянов от СУ „ Отец Паисий” с теоретичен началник Кирил Гогов. „ Да чуем гласа на историята. Проучване в село Мерданя” е донесло третата премия на Владислав Борисов от Професионалната гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон” – Велико Търново с теоретичен началник Бистра Стефанова.

„ Датата на състезанието не е определена случайно”, съобщи водещата на церемонията и главен мотор на състезанието Петя Георгиева. - Тя е в унисон с тематиката „ Семейни и родови истории от времето на комунистическия режим” и е допустимо най-близкия почивен ден до 14 декември, когато през 1989 година за първи път бяха издигнати антикомунистически лозунги и се организира първата блокада на Народното събрание в посттоталитарните времена”. Представителят на Eustory Мигел Барос поддържа в изявлението си Петър Стоянов като акцентира, че и в родната му Португалия има носталгия по фашисткия режим от 60-те години на ХХ век и че изследванията на младежите оказват помощ нацията да се пребори с промъкващите се призраци от предишното. Той показа, че над 90 хиляди възпитаници от 26 страни в Европа са взели участие в историческите състезания, част от които е и проведеният от фондация „ Ценности”.

Награди за научно управление получиха доктор Момчил Методиев, Юлия Чортленева, Красимир Узунов и Славка Проданова.

Партньори и спомоществуватели на Националния исторически конкурс са Национален дарителски фонд „ 13 века България”, Център за политически разговор Петър Стоянов”, „ Евротех”, Министерството на образованието и науката, Софийска платформа, Съюзът на българските учители, Сдружението на преподавателите по история в България. След финалните фотоси и безчет селфита с Антонина и Петър Стоянови, учениците разгледаха експозицията в Националната художествена изложба с платна на остарели майстори, изобразяващи исторически пейзажи от България.

Антонина Стоянова с изненада откри три картини на своя вуйчо Веселин Стойков, чиято творба за Априлското въстание е участвала и в учебниците по история.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР