Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволим да

...
Голямото предизвикателство пред международната общност е да не позволим да
Коментари Харесай

Радев призова от Мюнхен войната в Европа да не се приема за нормално явление - Политика

Голямото предизвикателство пред интернационалната общественост е да не позволим да приемем войната в Европа за обикновено събитие. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти преди присъединяване си в Мюнхенската конференцията по въпросите на сигурността.

Той акцентира, че дълбоките несъгласия сред Русия и Украйна мъчно ще се разрешат посредством война. Още по-малко тази война може да докара до резистентен мир.

" За страдание, гласовете и от двете страни за победа без оглед на жертвите, разрушенията и тяхната цена, заглушават от ден на ден апелите за мир ", уточни Радев.

Затова, по думите му, е извънредно значимо интернационалната общественост най-накрая да се концентрира върху търсенето на способи военните дейности да се прекратят и да се възобнови разговорът, тъй че войната да откри своето позволение главно посредством политически средства.

Президентът подсети, че през годините Мюнхенската конференция по сигурността се е утвърдила като водеща платформа за дебатиране на проблемите в световната среда на сигурност. Показателно е и че в разгара на войната в Украйна Мюнхенската конференция припомня на участниците за своето мото – " Изграждане на мир посредством разговор ", което съгласно Радев би трябвало да е пътят, по който би трябвало да се стремят да поемат и Украйна, и Русия, както и Европа и светът. Още повече, че тази война разрушава международната архитектура за сигурност, към този момент се е трансформирала в световен стопански конфликт и е навлязла във етапа на война на безсилие освен за двете воюващи страни.

" Всеки ден от тази война е опасност за международния мир, а нейните вторични резултати трансформират в пленник икономическите и обществените системи на всички европейски страни ", посочи още Румен Радев.

И подсети, че на идния интернационален конгрес ще бъдат наранени тематики, като положението на демокрацията и спазването на човешките права.

" Нека не забравяме, че към момента и в Европа имаме проблем с човешките права и забележим в какво положение са правата на македонските българи в нашата югозападна съседка ", прикани президентът.

Сред акцентите на Мюнхенската конференция ще бъде и процесът по раждането на геополитическа Европа, в който България има своята дейна позиция с политиките си в областта на енергетиката, стопанската система и сигурността.

" Идеите и плановете, които водят до действителна диверсификация и сигурност на доставките на енергийни запаси освен за нашата страна, само че и за нашите сътрудници и съдружници, са част от този развой ", акцентира Румен Радев. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР