Голямото откриване на Европейска столица на културата на 12 януари

...
Голямото откриване на Европейска столица на културата на 12 януари
Коментари Харесай

Вижте пълната програма за откриването на Културната столица

Голямото разкриване на Европейска столица на културата на 12 януари следващата година ще стане на няколко местоположения в централната част на Пловдив. „ Философията е тридневното шоу да стартира от пространството СКЛАД в Тютюневия град с изложбата „ Дим - история на тютюна ” и бавно събитията да се движат към кулата, издигната в центъра на града, където ще е откриващото събитие „ Ние сме всички цветове ”, а по-късно и към Капана и Стария град ”, изясни зам.-шефът на " Пловдив 2019 " Светлана Куюмджиева. Оказа се, че огромната зала " Колодрума " за над 60 милиона лв. няма да бъде употребена за нито едно мероприятие по време на самодейността ЕСК, в това число и за откриването.

11 януари

Проявите стартират още 11 януари. „ Евридика в подземния свят ” на Драматичния спектакъл, който ще е в симултанен превод на британски, ще се играе в 19.00 часа. На спектакъла ще участват 50-те посетители от Европейската комисия. „ Така за пловдивчани остават 70 места ”, посочи Валери Кьорлински от театъра.

Същия ден, само че час по-рано, в Балабановата къща ще звучи „ Химн на св. св. Кирил и Методий ” от Ференц Лист в осъществяване на проф. доктор Ромео Смилков. Произведението не е свирено до момента в Пловдив.

В Етнографския музей ще бъде открита изложбата „ Песента на дървото ”, на която ще бъдат експонирани редки принадлежности - железен дудук, показан на първото промишлено ревю в Пловдив и гайдата на именития артист на Родопа планина Георги Чилингиров.

12 януари

Мегаспектакълът „ Ние сме всички цветове ” ще стартира в 19.00 часа на 12 януари, събота. Преди това още в 17.00 часа пловдивчани ще се насладят на музиката на италианския духов оркестър „ Де Амброзио ”. Музикантите са посетители от Матера - града сътрудник в самодейността Европейска столица на културата. Те ще поведат пловдивчани от площад „ Стефан Стамболов ” към Вавилонската кула.

След откриващото събитие на бул. " Цар Борис III Обединител ", от 21 часа две столични " огнени трупи " " Жар Театър " и Fireter ще сътворят най-голямото шоу с огньове у нас до момента. На Пеещите фонтани те ще излязат с 20 артисти. Едни от тях ще са в цветни, а други - в бели костюми. " Подобно огнено шоу не е правено до момента у нас ", разясниха от фондация " Пловдив 2019 ".

„ Ще е хубаво да има сняг и тогава с нашите бели облекла, които имат специфични съоръжения да изпускат огън, ще стане доста красиво зрелище ”, сподели ръководителят на натрупа Fireter Пламен Иванов. „ Това няма да е просто шоу с хора въртящи запалени основни - вършим зрелище, в което ще има драматургия и доста дълбоки послания ”, съобщи Елена Паб от Жар Театър.

13 януари

Един от огромните акценти е включването на децата в събитието. През целия неделен ден на 13 януари ще има разнообразни места, където дребните ще могат да се забавляват. И на всички места ще могат да влизат гратис. Това са Природонаучният музей с програмата „ Живата планета ” и Етнографският с работилницата, в която дребните ще имат опция да майсторят музикални принадлежности. В Lucky Дом на киното ще се демонстрират анимационни филми. Градската художествена изложба също е планувала стратегия за деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР