Голямото красиво Балтийско море крие една мръсна тайна. Няколко селскостопански

...
Голямото красиво Балтийско море крие една мръсна тайна. Няколко селскостопански
Коментари Харесай

Битката на мидените ферми срещу замърсяването на Балтийско море

Голямото красиво Балтийско море крие една мръсна загадка. Няколко селскостопански разлива го трансфораха в едно от най-замърсените морета в света поради азота и фосфора във водите му, споделя " Евронюз ". Този развой на еутрофикация докара до понижаване на количеството на кислорода във водата и до бърз напредък на водорасли. Не цялата вяра обаче е изгубена.

Мидени ферми като " Килер Меересфарм " в немския пристанищен град Кил се надяват да оказват помощ за смяна във все по-трудната борба на Балтийско море против водораслите. Стотици хиляди от тези мекотели филтрират водата всеки ден, като " прояждат " пътя си през микроскопични водорасли.

" Килер Меересфарм " е единствено една от фермите, които вземат участие в пробния европейски план Baltic Blue Growth. Той е на стойност 4.6 милиона евро, като 3.6 милиона идват от районна помощ в границите на кохезионната политика на Европейски Съюз. Участват 18 сътрудници в шест балтийски страни.

Всички шест участващи ферми са ситуирани на значими стратегически места в балтийския район. Фермите поддържат стеснен контакт между тях, споделят техники и хрумвания, макар другия си опит.

Основателят на " Килер Меересфарм " Тим Щауфенбергер споделя: " Тук имам разнообразни условия, в сравнение с в Швеция. Така че това, което прави работа за мен, не работи за Швеция и противоположното, само че ние можем да си приказваме и да споделяме хрумвания ". Качеството на водата се мери два път годишно и откриватели споделят, че резултатите са безапелационни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР