Голямо увеличение на дела на градското население в България отчита

...
Голямо увеличение на дела на градското население в България отчита
Коментари Харесай

75% от българите живеят в градовете

Голямо нарастване на каузи на градското население в България регистрира Евростат.

Като дял от общото население на страната градското население се е нараснало до 75% към 2016 година. За равносметка - през 1950 година градското население у нас е било 20% от общия брой на популацията. През 1990 година жителите на градовете са към този момент 67% от всички българи в страната. Днес към 5.2 милиона души живеят в градовете, а броят на населяваните в градска среда жилища са 2.6 милиона.

Наблюдава се мощно обезлюдяване на селските региони. За към 65 години селата у нас са изгубили близо 6 милиона души население в интерес на градските региони. Към момента в селата у нас живеят към 1.8 млн. души, заяви " 24 часа ", представено от Българска телеграфна агенция.

София и Варна са единствените градове в България, които регистрират трайно нарастване на популацията през последните години. Ръстът на популацията в София е към 30%, а във Варна - към 10%.

На другия полюс - градовете с най-прогресивно обезлюдяване са Враца и Видин, където спадът на популацията през последните години е надлежно 23% и 22%.

Данните на Евростат демонстрират и други отрицателни трендове у нас.

Първо, към 30% от българите, които живеят в градска среда, са застрашени от или са в обстановка на беднотия и обществено изключване. Това прави близо 1.5 млн. души.

Другата отрицателна наклонност - близо 25% от регистрираните 2.6 млн. жилища в градовете са на практика необитаеми. Според данните в София 24% от жилищата бе или обитаеми, в покрайнините на София - 48%, във Варна - 30%, Пловдив - 26% и други.

Като цяло в границите на Европейския съюз данните на Евростат демонстрират, че към 70% от европейците избират да живеят в градска среда (~345 млн. души). 30% от популацията на Европа живее в селата (~165 млн. души). /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР