Голямо сътресение за световната и за европейската икономика, което води

...
Голямо сътресение за световната и за европейската икономика, което води
Коментари Харесай

Историческа, дълбока и неравномерна рецесия - ЕК даде дефиниция на удара от пандемията

Голямо разтърсване за международната и за европейската стопанска система, което води до доста тежки социално-икономически последствия - така Европейската комисия предефинира очакванията си в пролетните си икономически прогнози. Въпреки бързите и всеобхватни ограничения на политиката на европейско и на национално ниво, тази година в стопанската система на Европейски Съюз ще се следи дълбока криза от историческа големина, която ще се развива неравномерно, излиза наяве още от известието на Комисията.

За България отчетът планува срив на икономика  със 7,2 на 100 тази година и възобновяване от  на 100 следващата година.

За целия Европейски Съюз се чака стесняване на стопанската система със 7,5 на 100 тази година и напредък от 6,1 на 100 през 2021 година, а за Еврозоната - спад от 7,75 на 100 през 2020-а, последван от напредък от 6,25 на 100 следващата година. 

Прогнозите на Европейски Съюз за международната стопанска система са за свиване с 3 на 100 през тази година, което надхвърля щетите от международната финансова рецесия през 2008-2009 година, уточни еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони при представянето на пролетните стопански прогнози на Европейската комисия, съобщи ТАСС. Възстановяването ще стартира едвам следващата година, сподели Джентилони.

Прогнозата за България
Силата на българската стопанска система и позитивният външен и фискален баланс преди Ковид-19 би трябвало да оказват помощ на страната да се възвърне от огромното икономическо разтърсване, провокирано от пандемията, показва Европейска комисия.  През февруари, преди удара на пандемията от ковид, Комисията залагаше на напредък на българската стопанска система от 2,9 % през 2020 година. За 2019 година страната ни регистрира покачване на брутния вътрешен артикул от 3,4 на 100.
Очква се икономическата интензивност у нас да се възвърне през втората половина на 2020 година с последователното унищожаване на ограничаващите ограничения. Новата прогноза предвижда вътрешното търсене да укрепне още през третото тримесечие и да продължи да пораства през четвъртото тримесечие.
Европейската комисия отбелязва, че безработицата се усилва, макар че държавната поддръжка смекчава удара върху пазара на труда. За тази година упованията са безработицата да доближи 7 на 100 , а през 2021 да се намали до 5,8 на 100. За съпоставяне, нивото на безработицата у нас за 2019 по дефинитивни данни бе 4,2 на 100. Равнището на безработица се е нараснало доста след въвеждането на ограниченията против разпространяването на ковид, като наклонността отчасти е била подкрепена от завръщащи се от чужбина служащи.
Според Европейска комисия най-вече работни места у нас ще бъдат изгубени в бранша на услугите, където нарушаването на активността се чака да продължи най-дълго.
Номиналният напредък на заплатите след години на съществено увеличаване се чака да отслабне до 3,5 на 100 през 2020 година и 2,25 на 100 през 2021 година.
Европейска комисия предвижда още, че потребителската инфлация ще се намали от 2,5 на 100 през 2019 година до 1,1 на 100 през 2020 година и ще остане на това ниво и следващата година. До огромна степен обяснението за наклонността е сривът на петролните цени. България посреща пандемията от Ковид-19 със мощна фискална позиция, разяснява институцията, като напомня, че бюджетният остатък предходната година е достигнал 2,1 на 100.
Заради сложната макроикономическа обстановка, при която ще се усилят разноските за безработица и обществени помощи и ще намалеят приходите от налози, България ще регистрира бюджетен недостиг от 2,8 на 100 тази година и 1,8 на 100 следващата година, съгласно Европейска комисия.

Икономиката на Европейски Съюз

Предвижда се стопанската система на Европейски Съюз да се свие със 7,5 на 100 през 2020 година и да означи напредък от към 6 на 100 следващата година, а новите планове за Еврозоната сочат срив с рекордните 7,75 на 100 през 2020 година и ще означи напредък от 6,25 на 100 следващата година. В съпоставяне с есенната икономическа прогноза от 2019 година, прогнозите за напредък на Европейски Съюз и Еврозоната са с към 9 на 100 по-ниски.
Сътресението за европейската стопанска система на този стадий е симетрично заради обстоятелството, че разпространението на заболяването засегна всички страни в Европейски Съюз.  Очаква се обаче икономическата рецесия да продължи да се развива асиметрично, а степента на възобновяване следващата година на обособените страни да се разграничава доста, показва Европейска комисия и илюстрира предвижданията си с пример за спад в производството тази година от -4.25 на 100 в Полша до -9.75 на 100 в Гърция. Икономическото възобновяване на всяка страна в Европейски Съюз ще зависи освен от развиването на епидемията в съответната страна, само че и от структурата на нейната стопанска система и от способността й да реагира с водещи до стабилизиране политики, добавя Брюксел. А заради взаимозависимостта на стопанските системи сред обособените страни в ЕС, динамичността на възобновяване във всяка страна от Общността ще се отрази и на степента на възобновяване на останалите страни.
Пандемията засегна съществено разноските на потребителите, промишленото произвеждане, вложенията, търговията, финансовите потоци и веригите на доставки. Планираното постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения би трябвало да приготви основата за възобновяване, само че не се чака стопанската система на Европейски Съюз да възвърне изцяло загубите от тази година до края на 2021 година Инвестициите ще останат по-ниски, а пазарът на труда няма да се възвърне изцяло.
Трайната успеваемост на ограниченията на политиката в отговор на рецесията на европейско и на национално ниво ще бъде от решаващо значение за ограничението на икономическите вреди и за улеснението на бързото и трайно възобновяване, с цел да може развиването на стопанските системи да бъде ориентирано към резистентен и приобщаващ напредък, обобщава Европейска комисия.
Въпреки подхванатите и идни ограничения безработицата ще пораства . Независимо, че схемите за работа на ненапълно работно време, дотациите за заплати и поддръжката за сдруженията би трябвало да оказват помощ да се ограничи загубата на работни места, пандемията ще окаже съществено влияние върху пазара на труда, излиза наяве още от отчета. Според прогнозите нивото на безработица в Еврозоната ще се усили от 7,5 на 100 през 2019 година на 9,5 на 100 през 2020 година, преди да намалее още веднъж до 8,5 на 100 следващата година. В Европейски Съюз се чака нивото на безработица да се усили от 6,7 на 100 през 2019 година до 9 на 100 през 2020 година, след което да спадне до към 8 на 100 следващата година.
В някои страни от Европейски Съюз безработицата ще нарасне по-съществено. Особено уязвими са страните с висок дял на служащите на краткосрочни контракти и страните, в които огромна част от работната мощ зависи от туризма. Младите хора, които навлизат на пазара на труда, също ще се сблъскат с компликации при намирането на своето първо работно място, предизвестява Брюксел.
Очертава се и забележителен спад на потребителските цени тази година поради понижаване на търсенето и сривовете на цените на петрола. Настоящата прогноза за измерената посредством уеднаквения индикатор на потребителските цени инфлация в Еврозоната е за 0,2 на 100 през 2020 година и 1,1 на 100 следващата година. Предвижда се инфлацията в Европейски Съюз да бъде 0,6 на 100 през 2020 година и 1,3 на 100 следващата година.

Аварийните фискални ограничения, задействани от държавните управления за ограничаване на икономическите последствия от пандемията без подозрение ще доведат до увеличение на разноските. В резултат се предвижда внезапно повишаване на съвкупния бюджетен недостиг на Еврозоната и на Европейски Съюз от едвам 0,6 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2019 година до към 8,5 на 100 през 2020 година, преди да спадне още веднъж до към 3,5 на 100 следващата година. Така, след следеното от 2014 година намаляване се чака повишаване на съотношението на държавния дълг към Брутният вътрешен продукт. Според прогнозите в Еврозоната това съответствие ще се усили от 86 на 100 през 2019 година на 102,75 на 100 през 2020 година, след което ще спадне до 98,75 на 100 следващата година. В Европейски Съюз се чака съотношението да се усили от 79,4 на 100 през 2019 година до към 95 на 100 през настоящата година, след което да спадне до 92 на 100 през идната година.

Несигурно и непредвидимо

Европейска комисия особено обръща внимание, че в оповестените през днешния ден пролетни прогнози има огромна доза конвенционалност, произлизаща от несигурност, по-висока от нормалната. Прогнозите се основават на допускания за развиването на пандемията и обвързваните с нея ограничения за противопоставяне, както и на догатките, че ограничаващите ограничения ще бъдат последователно отменяни от месец май нататък.
Ако пандемията е по-тежка и по-продължителна от актуалните упования, това би могло да докара до доста по-голям спад на Брутният вътрешен продукт спрямо плануваното в основата на тази прогноза, акцентира Брюксел. При неналичието на постоянна и навременна обща тактика на Европейски Съюз за възобновяване, има заплаха рецесията да докара до съществени нарушавания на единния пазар и до дълбоки стопански, финансови и обществени разлики сред страните от Еврозоната и останалите страни, признава Европейска комисия. Комисията съзира и заплаха пандемията да докара до по-драстични и непрекъснати промени в отношението към международните вериги за основаване на стойност и към интернационалното съдействие, " което ще се отрази негативно на мощно отворената и взаимосвързана европейска стопанска система ". Пандемията може да нанесе и трайни вреди посредством банкрути и дълготрайни вреди на пазара на труда.
Техническите разяснения гласят единствено, че настоящите прогнози се основава на допускания за обменните курсове, лихвените проценти и цените на стоките към 23 април. По отношение на всички други входящи данни, в това число допускания за държавните политики, в прогнозите са взети под внимание информациите до 22 април в това число.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР