Голямо находище на нефт и газ с високо качеството е

...
Голямо находище на нефт и газ с високо качеството е
Коментари Харесай

Откриха голямо находище на нефт и газ в Албания

Голямо находище на петрол и газ с високо качеството е намерено в Южна Албания, заяви министър председателят на страната Еди Рама, представен от Българска телеграфна агенция.

Ако се потвърдят опциите за рандеман, това може да промени енергийната карта най-малкото на Западните Балкани.
 Албания дава обещание 50% по-евтин дизел за фермерите в страната от следващата година
Албания дава обещание 50% по-евтин дизел за фермерите в страната от следващата година

На фермерите бъде предоставена карта, която ще им обезпечи редица улеснения

Контекст : Според разнообразни данни Албания има потвърдени нефтени запаси от сред 120 и 165 млн. барела и към 6 милиарда кубически метра природен газ. Това слага страната в международния Топ 60. Най-голямото създадено петролно находище е " Патос-Маринца ", което е и измежду най-крупните в континентална Европа.

Албания най-вече изнася недопечен нефт и внася горива - на нейна територия има две по-големи остарели рафинерии и една по-нова с дребен потенциал.

Детайли : По думите на Рама след съвсем 10-годишна изследователска работа на до 6002 метра дълбочина в планината Шпираг до град Берат са били открити запаси от газ и петрол " с високо качество ". Те се изследват от Shell.
 Албания към този момент създава 13% от електрическата енергия си от ВЕЦ-ове
Най-големият производител на ВЕИ сила в Европа вижда Албания като нов енергиен хъб в района

И двете централи по р. Девол са дело на норвежката Statkraft - най-големият производител на ВЕИ сила в Европа

До края на годината ще е подготвена окончателната оценка за точния мащаб на находището, от която зависи дали то ще бъде създадено. Според Рама то има капацитета да донесе " исторически скок в икономическия живот на Албания ".

Още нещо : " Едновременно с това работим по план за Суверенен фонд (Fondi Sovran), който ще управлява това огромно национално благосъстояние, като стартираме от деликатното проучване на международните практики, каквито са суверенните фондове на Норвегия, Саудитска Арабия, Азербайджан и други ", добави албанският министър председател.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР