Голямо количество новости са подготвили от Intel за тазгодишното издание

...
Голямо количество новости са подготвили от Intel за тазгодишното издание
Коментари Харесай

Computex 2018: 28-ядрен чип, 5-гигахерцов Core i7 и други новости от Intel



Голямо количество новости са подготвили от Intel за тазгодишното издание на ревюто Computex, което се организира от 5 до 9 юни в Тайпе, Тайван. Сред тях са солиден 28-ядрен чип, специфична версия на процесора Core i7-8060K, работеща на 5 GHz, продуктовите семейства Whiskey Lake и Amber Lake, екрани с ползване от 1 W, компютри с два екрана и други
28-ядра в края на годината
Най-голямата вест от компанията е точно 28-ядреният ѝ артикул, към който обаче има и много неясноти. По думите на Грегъри Браянт, старши вицепрезидент и ръководещ поделението Client computing group в Intel, оповестяването на процесора се случва по-рано по отношение на нормалното. Очаква се той да види бял свят през последното тримесечие на 2018 година Съобщено бе, че чипът ще работи на 5 GHz.

Прочетете още: Intel чака компютри с 5G съгласуваност в края на 2019 година

За съпоставяне Threadripper на AMD разполага с 16 ядра и 32 влакна, т.е. новият артикул ще изведе Intel пред конкуренцията от позиция на броя на ядра. Засега обаче други елементи като употребяваната архитектура, както и каква ще е цената. При състояние, че ентусиасткият Core i9-7980XE коства 1999 $, то може да се допусна, че компанията ще желае още повече за 28-ядрения си флагман.
Празничен Core i7
Тази година Intel отбелязва своята 50-та годишнина и има намерение да означи празника с артикул, в който участва 5-ца. За задачата от там са подготвили 5-гигахерцова версия на Core i7-8086K. 8086 броя от тях ще бъдат раздадени под формата на дарове и по други способи.

Core i7-8086K разполага с 6 ядра (12 нишки). Базовата му периодичност, ще е 4 GHz, а 5 GHz ще пиковата такава. Тук е редно да отбележим, че съперникът AMD проби тази преграда със своя FX-9590 още през 2013 година Разбира се, доста чипове и на самата Intel са достигали тази периодичност посредством овъклок. Това обаче ще е първият нейн артикул, който ще работи на нея със “стоково” изстудяване. Не се оповестява каква ще е цената на рекордьора.
Whiskey Lake и Amber Lake
Обикновено новите архитектури са в центъра на вниманието, само че тази година прожекторите са ориентирани към 28-ядрения чип на компанията. Все отново към този момент е ясно – актуалните Kaby Lake-R процесори ще бъдат наследени от Whiskey Lake и Amber Lake.

Интересно е да се означи, че те ще са обвързани с 14-nm++ произодствения развой, вместо да се премине на 10 nm. Засега Intel сподели единствено един подобен чип.

Whiskey Lake ще бъдат процесори от серията U, които са с ползване към 15 вата. Amber Lake пък ще са ориентирани към още по-пестеливи ултрабуци и ще бъдат с ползване към 4,5 вата.

По думите на Грегъри Браянт новите чипове ще оферират двуцифрени нараствания на продуктивността по отношение на актуалната архитектута. Intel създава общо 70 продукта, кото би трябвало да се стартират да се появяват на пазара в края на 2018-та или началото на 2019 година

Компютри с двойни екрани
Един от забавните моменти на Computex тази година са компютрите с по два екрана от Lenovo (второ потомство YogaBook) и Asus (Project Precog). Te са въодушевени от идея на Intel наречена Tiger Rapids, при която вторият екран е от вида “електронна хартия” (e-ink). Целта му е да симулира чувството от писане в естествен бележник, който към момента се намира в чантите и джобовете на голямо количество хора.

Адаптивният форм фактор обаче е единствено част от концепцията. Изкуственият разсъдък е различен доста значим съставен елемент от нея. Intel предлага в тези устройства да се нейния Movidius чип за надълбоко машинно учене. Очаква се по този метод да се реформира разбирането на това какво съставлява персоналният компютър. Разбира се, от компанията не чакат да са сами в това начинание и имат намерение да предложат пакет за външни разработчици.
1W екрани
Най-често, когато става дума за потреблението на сила в един преносим компютър, се приказва за процесора. Тези артикули обаче се състоят и от други съставни елементи, които също способстват за “източването” на батерията. Intel и нейните сътрудници имат намерение да анонсират на Computex метод за удължение на самостоятелния живот на портативните устройства. Става дума за екрани с ползване от 1 ват.

Партньори на Intel са Sharp и Innolux, като към този момент от там не споделят никакви елементи. Обещанията обаче са в края на годината на пазара да се появят преносими компютри, предлагащи живот на батерията от 20 и повече часа.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР