Голямо езеро в централната част на Турция, провинция Коня, пресъхна

...
Голямо езеро в централната част на Турция, провинция Коня, пресъхна
Коментари Харесай

Голямо езеро в Турция пресъхна напълно заради глобалното затопляне

Голямо езеро в централната част на Турция, провинция Коня, пресъхна изцяло поради резултатите от световното стопляне и безотговорното напояване за селското стопанство, оповестиха специалисти.

По думите им, коритото на езерото е толкоз изсъхнало, че даже коли могат без проблем да се движат върху него, заяви в. " Сабах ".

Още през 2019 година природозащитници организираха акция във връзка обстановката с обезсушаването на езерото (на снимката) и сигнализираха, че то може да изчезне изцяло поради резултатите от световното стопляне.

Според Тахир Налбантчилар, професор по геология в университета в Коня, езерото е било значимо водно тяло, което е поддържало околната среда както екологично, по този начин и стопански, както и е било естествена среда на няколко типа растения и животни.

Според Налбантчилар езерото е имало сухи интервали и в предишното, когато е било изложено на риск от изсъхване, само че постоянно е успявало да се възвърне.

„ Можем да забележим последствията от изменението на климата и световното стопляне при езерото Акшехир. В края на краищата, то се е поддържало от превалявания и други източници на вода, които се вливат в езерото. Но освен климатичните промени предизвикаха това. Малки изкуствени езерца, които бяха основани за напояване на земеделските земи, построените загради на потоците, разнообразни здания пресушиха дребните, само че обилни потоци, които захранваха езерото “, изяснява Налбантчилар.

Той уточни изкопаните от локалните кладенци като друга причина за пресъхването на езерото. По думите му, кладенците ставали все по-дълбоки – при постоянно срещана дълбочина от 20 м през годините, в този момент те са достигнали до 150 м.

Като изброи нужните стъпки за възкръсване на езерото, професорът изрази подозрение, че към този момент може и да е прекомерно късно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР