Голямата война през очите на малкия човек представя Националният военноисторически

...
Голямата война през очите на малкия човек представя Националният военноисторически
Коментари Харесай

Голямата война през очите на малкия човек представя НВИМ

Голямата война през очите на дребния човек показва Националният военноисторически музей. На 21 ноември от 17.30 ч. ще бъде открита изложбата "Малкият човек в Голямата война " - част от Националния проект за отбелязване на 100 години от Първата международна война и присъединяване на България в нея, оповестяват уредниците.

В Деня на християнското семейство музеят "разказва " за несъстоялото се обединяване на българското национално семейство в общи държавни граници и за хилядите, разграничени от войната семейства. Изложбата наблюдава Голямата война през очите на дребния човек - боеца, изпратен по бойните полета, брачната половинка, останала сама в битката за оцеляване, хилядите бежанци, тръгнали да дирят леговище с вярата, че ще намерят своя дом, и децата, изгубили детството си.

Въпреки ужаса на войната доста наши бойци записват имената си в историята със своя подвиг и жертвоготовност Те са онагледени с разнообразни експонати - патрона, изваден от тялото на поручик Ангел Янчев, който 9 месеца в заложничество крие знамето на 35-и врачански пехотен и полк и по този начин го избавя, войнишки кръст "За смелост " на най-малкия доброволец във войната - 10-годишния Никола Костов, сабята на кап. Гарабед Печеян, сражавал се в тежките боеве за защитата на Каймакчалан.

Сред знаците на ориста на хилядите, докоснали се до гибелта, са часовникът, който препречва пътя на френски патрон и избавя живота на Васил Дюлгеров от 54-ти пехотен полк, револвер "Люгер " на поручик Александър Попов, умрял при боевете край Констанца, и фенерчето на подпоручик Иван Бойчев, умрял при осъществяване на военен полет край Битоля.

С благосъстояние от фотографии, персонални свидетелства и емблематични експонати международният спор е показан през призмата на човешките страсти. Специално готова за изложбата интерактивна времева линия показва подтекста, в който се развива животът на дребния човек на фона на събитията на българската и интернационалната политическа и военна сцена.
В изложбата са включени изображения с тежко графично наличие, които не са подобаващи за деца и хора със слаби нерви и душeвност, означават от екипа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР