Голямата цигулкова звезда Шломо Минц пристига у нас за концерт

...
Голямата цигулкова звезда Шломо Минц пристига у нас за концерт
Коментари Харесай

Шломо Минц с концерт и майсторски клас в „Европейски музикален фестивал“ 2020

Голямата цигулкова звезда Шломо Минц идва у нас за концерт със Софийската филхармония на 26 март от 19:00 ч. На сцената на зала „ България “ той ще се изяви като солист и диригент. В програмата са включени Увертюра " Хeбриди " от Феликс Менделсон Бартолди, Петият концерт за цигулка на Волфганг Амадеус Моцарт и Симфония № 4 от Йоханес Брамс. Преди срещата си с националния ни оркестър именитият цигулар и възпитател ще работи с определени млади гении от НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ на 19 март. Майсторският клас ще се състои в зала „ Димитър Ненов “ на академията от 10:00 ч. Двете прояви са в програмата на „ Европейски музикален фестивал “ 2020, включен в Календара на културните събития на Столичната община и със съорганизатор Министерството на културата.
Израелският цигулар, виолист и диригент заема видно място измежду международния музикален хайлайф към този момент над три десетилетия. Роден е в Москва през 1957 година, учи цигулка в Израел при Илона Фехер, а по-късно специализира при именития Исак Щерн. На 16 години свири за първи път в „ Карнеги Хол “ със Симфоничния оркестър на Питсбърг, учи и при Дороти Дилей в „ Джулиард скул “ в Ню Йорк. На 18 година прибавя към артистичните си изяви дирижирането и от този момент управлява приети оркестри. Минц е предстоящ посетител в най-хубавите концертни зали по света, където свири с едни от най-изявените диригенти на нашето време като Серджу Челибидаке, Ойген Орманди, Клаудио Абадо, Лорин Маазел, Карло Мария Джулини. Забележителен цигулков възпитател, Шломо Минц журира най-популярните състезания за цигулари в Европа и води майсторски класове по целия свят. През 2012 година той дава старта на неповторим план – първата онлайн музикална академия за млади цигулари.

Снимка: Shlomo Mintz ©Yonathan Weitzman
За да означи 60-ия рожден ден на Минц, Дойче Грамофон преиздаде 13 компактдиска с негови осъществявания. Поредицата включва именитите му записи на цигулкови творби от Менделсон, Прокофиев, Сибелиус и други Менделсоновите концерти звучат и в един от последните му записи от 2019 г за DECCA.
Безукорна техника, извънредно експресивен рисуващ тон, непорочност и суровост на стила са артистичният автограф на Шломо Минц. Той свири на два изключителни исторически инструмента: цигулка Гуарнери дел Джезу от 1700 година и виола Карло Джузепе Тесторе от 1696 година
Шломо Минц е един от малцината цигулари на нашето време, имали щастието да свирят на иконичната цигулка на великия Паганини –„ Il Cannone “ – (Ил Каноне – Оръдието), на която имат привилегията да свирят носителите на първа премия от състезанието Паганини. През 1997 година най-добре охраняваната цигулка на света, направена от Гуарнери дел Джезу през 1742 година, напуща своите позлатени палати в Генуа и потегля с полицейски конвой към Маастрихт за извънреден концерт на Холандската телевизия. Документален филм запаметява за поколенията този трогателен миг, който дефинитивно постанова Шломо Минц като международна звезда.
Концертът на забележителния цигулар със Софийската филхармония е финансиран по Столична Програма „ Култура “. Ограничено количество билети са налични на касата на зала „ България “ и в Eventim.
Майсторският клас на Шломо Минц се осъществя в партньорство с Националната музикална академия „ Проф. П. Владигеров “.
 
 „ Европейски музикален фестивал ” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последните две десетилетия. Той се провежда от организация „ Кантус Фирмус “ с поддръжката на Столичната община и с партньорството на Министерството на Културата на Р. България. През годините в него са взели участие ярки имена от международните музикални подиуми като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, отбор „ Кремерата  Балтика ”, „ Цукерман чембър плейърс ”, Камерен оркестър „ Концертгебау ”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „ Руска филхармония “ и други През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столичната община в област „ Музика “ за ярки достижения в региона на културата. През 2019 година същата премия бе присъдена взаимно на „ Кантус Фирмус “ и Софийската филхармония за концерта, с който бе открит „ Европейски музикален фестивал “ 2019. Форумът е притежател на документ за качество и званието «Remarkable Arts Festival»  от платформата „ Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа “ - самодейност на Европейската комисия и Европейската фестивална асоциация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР