„Голямата цел на Европейския зелен пакт – климатично-неутрален ЕС до

...
„Голямата цел на Европейския зелен пакт – климатично-неутрален ЕС до
Коментари Харесай

Станишев: Новият бюджет и зелената сделка ще променят радикално ЕС

„ Голямата цел на Европейския зелен пакт – климатично-неутрален Европейски Съюз до 2050 година, слага редица амбициозни и сложни задания пред европейските страни. Рисковете и провокациите за обществените финанси, за ръководството, за живота на всеки човек ще бъдат огромни. Ако желаеме да оставим на децата си по-чиста планета, по-устойчива стопанска система, по-отговорно произвеждане и ползване, би трябвало да действаме незабавно, само че също умно и далновидно”.

Това съобщи водачът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев след срещата на левите министър председатели и комисари преди започващия през днешния ден в Брюксел Европейски съвет.


Двете съществени тематики на срещата бяха новият Европейски зелен пакт и многогодишния бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021 – 2027 година
„ Този зелен преход не трябва да се стоварва непосредствено върху хората и да чакаме те да платят цената, изключително поради дълбоките неравенства в обществата. Освен това, поради вътрешните разлики в Европейски Съюз, този преход ще има друга цена в обособените страни.

В България би трябвало да следим тези диспути изключително деликатно и да намерим своето място в тази смела европейска визия, вместо да чакаме последния миг.

Българите заслужават да живеят по-добре, както всички други европейци. Не бива да позволяваме Европейски Съюз на няколко скорости. Не би трябвало страната ни да изостане още повече и да се трансформира в мръсния заден двор на Европейски Съюз – както във връзка с старите коли, да вземем за пример, по този начин и във връзка с третирането на боклуци, качеството на въздуха, опазването на околната среда, здравето на хората, енергетиката, превоза...

Европа и светът вървят напред. Наш честен дълг към идващите генерации е да престанем да тъпчем на едно място и да се възползваме оптимално от новите благоприятни условия, новите технологии, новите политики, с цел да догоним останалите европейски страни в развиването.


Трябва да заявим ясно, че този преход не може да стане за сметка на шоково съсипване на промишлености и загуба на работни места. Тъкмо противоположното – новите политики би трябвало да бъдат катализатор за основаването на едно по-справедливо общество, за битка с неравенствата и районните разлики, за основаване на нови благоприятни условия за развиване на най-бедните райони, нови работни места.

За да се реализиран тези цели, е належащо съответно финансиране, изключително в границите на европейския бюджет. Преговорите по многогодишната финансова рамка за 2021-2027 година навлизат в решителна фаза – през идващите няколко месеца ще стане ясно дали Европейски Съюз ще успее да реализира смяната, за която европейците гласоподаваха през май. Социалистите настояваме за повече средства за кохезионната политика – близо 380 милиарда евро.

Както и финансиране за самодейностите на ПЕС за младите, в това число тройно нарастване за програмата “Еразъм+” до 45 милиарда евро и основаване на специфичен Фонд за обективен преход към нисковъглеродна стопанска система.

Преговорите са сложни и всеки би трябвало да направи компромис в името на постигането на общите цели и солидарността, тъй като точно този метод постоянно е движил Европейски Съюз напред. Финансирането на новите цели може да стане посредством нови лични запаси на Европейски Съюз, като да вземем за пример налога върху финансовите транзакции или данъчното облагане на огромните цифрови колоси, като Google, Амазон, Facebook и Епъл.


Това е единственият метод да запазим и подобрим качеството на живот на хората, вместо да им бъркаме непосредствено в джоба с орязване на съществуващи работещи стратегии с огромен обществен резултат “.

Сред присъстващите на срещата бяха:
Педро Санчез , министър-председател на Испания;
Сана Марин , министър-председател на Финландия;
Стефан Льовен , министър-председател на Швеция;
Давид Сасоли , ръководител на Европейския парламент;
Жозеп Борел , висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност;
Марош Шефчович , заместник-председател на Европейска комисия с сектор „ Междуинституционални връзки и вероятности “;
Хелена Дали, Европейски комисар с сектор „ Равнопоставеност “;
Елиза Ферейра , Европейски комисар с сектор „ Сближаване и промени “;
Юта Урпилайнен , Европейски комисар с сектор „ Международни партньорства “;
Ираче Гарсия Перес , ръководител на Групата на социалистите и демократите в ЕП;
Карл-Хайнц Ламберц , президент на Европейският комитет на регионите;
Алексис Ципрас , водач на Сириза, Гърция;

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР