Голямата разлика между градовете и селата не е само в

...
Голямата разлика между градовете и селата не е само в
Коментари Харесай

НСИ оповести важна новина къде са по-богати - в селата или градовете

Голямата разлика сред градовете и селата не е единствено в размера на приходите, а в това от къде идват парите на хората и защо ги харчат. Доходите на жителите на градовете са с близо 38% по-високи от тези в селата, сочат данните на Национален статистически институт. Средният годишен приход на човек за цялата страна е 6013 лева

Но в градовете взимат приблизително по 6484 лева, което прави по 540 лева на месец, а в селата единствено по 4714 лева на година, или месечно по 393 лева Тези суми са много дребни, на фона на междинната заплата за страната, която към този момент надмина 1266 лева Но в случай че в фамилията има деца, незает или пенсионер междинният приход на човек пада доста, даже родителите да взимат високи заплати, написа "Труд ".

Семействата в градовете получават от заплати 87,5% повече пари, по отношение на тези в селата. За сметка на това приходите от пенсии на село са с 6% по-високи по отношение на тези на градските поданици.

В селата получават и повече фамилни добавки за деца, както и други обществени помощи. Като се съберат пенсиите и всички обществени заплащания са оказва, че всяко домакинство на село взима приблизително по 4222 лева на година от държавната хазна, а в гладовете фамилиите получават приблизително по 3960 лева

В селата печелят и от продажба на лична селскостопанска продукция, до момента в който в градовете такива приходи съвсем няма.

В градовете хората обаче харчат доста повече пари за налози, превоз, мобилни телефони и интернет, свободно време и обучение по отношение на жителите на село. В градовете дават повече пари и за храна, макар че хората на село ядат повече. Всеки гражданин на градовете яде приблизително по 2197 калории дневно, до момента в който в селата ядат по 2530 калории, което е с 15% повече.

Семействата в градовете дават за налози и осигуровки приблизително по 1886 лева на година, до момента в който в селата дават по по-малко от 1000 лева Налозите образуват 13,6% от разноските в градовете, до момента в който в селата те имат дял от 9,6%. За превоз семействата в градовете харчи по 1042 лева годишно, при 645 лева в селата.

Но най-голямата разлика е в свободното време и образованието. В градовете за развлечения и образования отиват 5,4% от всички разноски на семействата, или по 745 лева годишно, до момента в който на село сумата е единствено 284 лева, или 2,7% от фамилните разноски.

Трапезата в градовете и селата се разграничава най-вече по хляба, плодовете и ракията. Всеки гражданин на градовете изяжда по 74,9 кг. самун на година. В селата потреблението на самун е много по огромно – 113,8 кг. В селата ядат и повече месо, кисело и прясно мляко, яйца, олио, картофи и близо два пъти повече компоти.

Изненадващо в градовете ядат повече плодове и зеленчуци в сравнение с в селата. Жителите на градовете хапват по 50,8 кг. плодове и 71,5 кг. зеленчуци на година, до момента в който в селата – по 46 кг. плодове и 68,5 кг. зеленчуци.

В селата пият повече ракия и вино в сравнение с в градовете, до момента в който жителите водят при потреблението на бира. Всеки гражданин на градовете пуши приблизително по 713 цигари на година, при 567 цигари в селата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР