Голямата пирамида в Гиза, известна още като Хеопсовата пирамида, е

...
Голямата пирамида в Гиза, известна още като Хеопсовата пирамида, е
Коментари Харесай

Археолози разкриха една от тайните на Хеопсовата пирамида

Голямата пирамида в Гиза, известна още като Хеопсовата пирамида, е най-старата и най-голямата от трите пирамиди в комплекса в Гиза, Египет, написа „ Спутник нюз ". Някога тя е била и най-старото от античните седем чудеса на света, а в този момент е и единствения оживял монумент от античния свят. Тайната за това по какъв начин е била издигната пирамидата постоянно е удивлявала и завладявала учени и археолози от всички времена.

Сега обаче евентуално е пристигнало време учените най-сетне да разгадаят тази тайнственост. В документалния филм на Channel 4 - „ Египетската Голяма пирамида: Нови доказателства " археолози разплитат загадката и демонстрират, че с всеки минал ден научаване от ден на ден за тази антична цивилизация.

Според учените най-голямото предизвикателство пред строителите е било да набират 170 000 тона варовикови каменни блокове, с които да повдигнат Хеопсовата пирамида. Според документалния филм сходни солидни блокове е могло да бъдат набавени единствено от едно място - каменните кариери в Тора.

„ Никой в никакъв случай не е могъл изцяло да бъде сигурен по какъв начин толкоз големи каменни блокове са били докарани в Гиза, с цел да бъде издигната сходна огромна конструкция и то за по-малко от четвърт век ", описват археолозите. „ Но в този момент нови доказателства разкриват по какъв начин Хеопс може да е съумял да се оправи - а точно чрез особено издигнати лодки и висококвалифицирани моряци ".

В документалния филм се разкрива едно позабравено, или по-скоро не изключително добре направено изследване на изобретение от 1954 година. В яма в основата на Голямата пирамида египетски екип от учени открива огромен брой деликатно разглобени дървени греди. По това време откритието не е направило изключително усещане на археолозите, които изобщо не са го свързали с тайните на пирамидата.

С напредването на технологиите обаче на учените е дадена опция да открият, че в действителност гредите са част от раздрънкан транспортен съд - параден кораб, на който Хеопс да плава в отвъдния живот.

Това изобретение дава опция за нов взор върху това, с какви кораби тъкмо са пренасяли хора и товари античните египтяни по Нил. Вероятно с сходни плавателни съдове, като открития в основата на Голямата пирамида са пренесени и големите варовикови блокове за построяването ѝ.

Според археолозите Хеопсовата пирамида, в която е гробницата на фараона Хеопс, е издигната за към 20 години. Построяването й е станало преди към 2500 години преди Христа, като в този момент учените би трябвало да разгадаят друга тайнственост - по какъв начин монолитните камъни са били превозени по суша и сглобявани в Гиза.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР