Голямата панда, или на кратко панда, наричана още бамбукова мечка

...
Голямата панда, или на кратко панда, наричана още бамбукова мечка
Коментари Харесай

18 изумителни факта за пандите

Голямата панда , или на малко панда, наричана още бамбукова мечка и пъстра мечка, е чернобял бозайник от семейство Мечкови, който се среща в гористите местности в Западен и Централен Китай. Храни се най-вече с бамбук. Разпространена е в Китай, оповестена е за национално богатство. Обитава планинските бамбукови гори.
Пандите са известни като най-симпатичните мечки и просто няма по какъв начин да не ги харесаш - те будят постоянно усмивки на трогване с красивите си муцунки. В Китай, където живеят пандите, те са известни като бамбукови мечки, както и като тибетски планински мечки. Китайското название на пандата - сюнмао, значи котка-мечка.

История на пандата Смята се, че пандите са се появили доста от дълго време - още преди 8 милиона години. Преди епохи пандите са обитавали над 29 500 квадратни километра повърхност, а през днешния ден се среща на доста по-малка повърхност - към 6000 квадратни километра. Пандите населяват бамбукови гори, защото се хранят с тези растения. Пандата към момента е най-слабо изучената мечка в света, защото води прекомерно прикрит метод на живот. В продължение на десетилетия учените спорели дали пандата е мечка или би трябвало да бъде причислена към енотите. След доста генетични проби станало ясно, че пандата има общи гени с мечките, а не с енотите.
В Китай пандите са със статут на национално богатство. В зоопарковете по света, където живеят панди, тези животни идват от Китай като краткотрайни жители на клетка в непозната зоологическа градина, а по-късно се връщат назад в родината си. Наемът на една панда е стотици хиляди $ на година. Бебетата панди, които се родят в непознат зоопарк, са благосъстоятелност на Китай. Днес в дивата природа има не повече от 1600 панди. В зоопарковете в Китай, където живеят стотина панди, се води сериозна битка за оцеляването на типа, което се реализира с появяването на бебета панди след събиране на подобаващи родители.
Виждате ли животно на тази картинка?
В Западна Европа пандите стават известни през XIX век. Тогава голям брой от тези красиви животни става жертва на ловци. Ловът на панди е бил неразрешен през 1962 година. В Китай убийството на панда може да бъде осъдено със смъртна присъда. Много огромна необичайност е да се срещне панда в дивата природа. За страдание градежите, поради които се унищожават бамбукови гори, са причина за понижаване на броя на пандите в дивата природа.
Любопитни обстоятелства за пандите
1. Голямата панда е доста по-голяма от вашето плюшено мече.
Пандата наподобява пухкаво и сладко мече, когато търсите фотоси в интернет. Но е доста по-голяма, в сравнение с си мислите.
Възрастната панда тежи повече от 45 кг и може да бъде дълга към 1,5 метра!
2. Пандите са положителни в катеренето на дървета и могат да плуват.
Те са положителни катерачи на дървета. Могат да се катерят по дървета от 7-месечна възраст. Гигантските панди са мечки и както другите мечки те могат да плуват.
3. Малките панди са розови, а след това стават черно-бели
Пандите се раждат наподобяващи на бебешки язовци - без четина, розови и слепи. Емблематичният черно-бял цвят идва по-късно, след към три седмици.
Не всички великански панди са черно-бели! Някои са кафяви и бели, само че те са доста редки.
4. Пандите са мързеливи - по през целия ден ядат и спят
Почти през целия ден пандата спи и яде. Ако желаете да ги видите в зоопарк, най-добре е да станете рано, тъй че да ги видите, когато те са дейни.
Те прекарват цели 14 часа в хранене дневно, а останалата част от времето си прекарват в сън.
В природата гигантските панди спят от 2 до 4 часа сред двете си хранения.

5. Възрастна панда може да изяде 12–38 кг бамбук дневно!
Възрастен с тегло 45 кг (а пандите могат да доближат 150 кг в плен) прекарва цели 14 часа в хранене. И може да яде от 12 до 38 кг бамбук дневно.
Любимата храна на пандите е бамбукът. 
6. Пандата може да качи 28 кг дневно!
Пандите могат да надебелеят с 28 кг дневно, хранейки се единствено с бамбукови клони.
7. Пандите имат месоядни зъби, само че ядат бамбук и плодове.
Пандите ядат най-вече бамбук, само че от време на време си похапват и някакъв плод, а могат да ядат и месо.
Въпреки че към момента имат остри зъби и храносмилателния тракт на месоядците, те нямат сила да гонят нещо и ловуват, тъй че плячката им на процедура ще би трябвало да кацне в устата им или да бъде ранена и прекомерно мудна, с цел да избяга.
8. Пандите раждат през август.
Пандите нормално се раждат през август, защото месеците за чифтосване на пандата са март до май, а бременността е от 3 до 5 месеца. Този интервал е толкоз дълъг, тъй като бебетата стартират да се развиват пълноценно в утробата на майката едвам когато тя откри задоволително храна.
Женските създават главно две потомства, само че единствено по-силното оцелява в природата. Малчуганите остават с майките си 18 месеца, преди да тръгнат сами!
9. Гигантски панди избират да бъдат сами.
Семействата на Пандата не живеят дружно. Те са самотни, като всяка женска има добре избран диапазон. Мъжките нормално живеят разделно, като се изключи късия размножителен интервал (март до май), когато се състезават за женско внимание. Женските отглеждат дребните сами.

10. Пандите не спят зимен сън.
За разлика от множеството други мечки, пандите не спят зимен сън. През зимата те се насочат по-надолу по планините за по-топло време.
Една от аргументите е, че те ядат най-много бамбук, което не им натрупва задоволително мазнини.
11. Праисторически панди са живели преди 2 милиона години.
Вкаменелостите на пандите са датирани на възраст сред 1 и 2 милиона години. Някога пандите са били необятно публикувани в целия Китай. Сега те живеят единствено измежду природата в отдалечени региони на тибетските предпланини на Китай.
12. Пандите имат 6 пръста за улавяне на бамбук.
Пандите имат 6-ти пръст на петите на предните лапи.
С спомагателните си " палци " те могат да маневрират бамбука във фини форми за пури за дейно хранене.
13. Пандите обичат да облизват мед и желязо.
Казват, че пандите имат податливост към мед и желязо. Наистина наподобява, че им харесва да облизват всевъзможни части храна от металните си купи, даже да завъртат купата в двете си сръчни лапи.
14. Гигантските панди порастват до сред 1,2 м и 1,5 м и тежат сред 75 и 135 кг.
Учените не са сигурни какъв брой дълго живеят пандите в дивата природа, само че в плен живеят до към 30 години.

15. Пандите не ръмжат и не издават звуци, присъщи за останалите типове мечки.
По време на общуването си пандата издава звуци, които наподобяват на грухтене, врещене и лай.
16. Пандата е толкоз огромна, че на процедура няма естествени врагове в природата.
Единственият й зложелател е снежният барс, който нападна единствено остарели панди или дребни мечета.
17. Въпреки че ловът на панди е неразрешен , козината им се продава доста скъпо - тя коства от 60 до 100 хиляди $ на черния пазар.
18. За страдание тези красиви мечки са застрашени и се счита, че единствено към 1000 остават в дивата природа.
Ето за какво би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да ги защитим!
Недостатъци на пандата Единственият минус на пандата е, че тя изяжда огромно количество бамбук, с цел да оцелее. Това от време на време води до заличаване на дребни бамбукови горички.
За да не се стига до това, непрекъснато се засаждат нови бамбукови гори, с цел да може да се поддържа популацията от панди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР