Голямата новина от разкрията на Иван Гешев в понеделник, 22

...
Голямата новина от разкрията на Иван Гешев в понеделник, 22
Коментари Харесай

"Колко съм им помагáл на всички": Гешев няма съзнание за независимост

Голямата вест от " разкрията " на Иван Гешев в понеделник, 22 май, е признанието за цялостното политическо преодоляване на прокуратурата и на Висшия правосъден съвет (ВСС). Думите на самия основен прокурор и на неговия събеседник - Йордан Стоев, член на Висш съдебен съвет от парламентарната квота, номинация на позабравената партия " Атака " удостоверяват точно това - постовете в правосъдната власт се търгуват от политици както им е комфортно и с цялостното смирение на висшите магистрати.

 " Сбъркаха индивида ": Иван Гешев пусна записи на диалози и есемеси в своя отбрана

Самият Стоев играе делегат на политиците, като слушателите единствено могат да вършат изводи кои са ТЕ, поради множеството местоимения, употребявани в записа, публикуван от Иван Гешев в понеделник. Налага се разбирането, че ТЕ са ГЕРБ, евентуално и Движение за права и свободи. Председателят на Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев категорично е посочен " да е в час ", т.е. взе участие в подготовката за отстраняването на Гешев в неофициални диалози с политиците.

Достойният exit и гаранциите, двете претенции, които Гешев желае Стоев да съобщи на поръчителите, единствено идват да покажат, че основният прокурор е пионка в ръцете на тези, комуто услужва. Както самичък се показва в диалога със Стоев " Колко съм им помагáл на всички ". Въпросът " А кого ще сложат, пита ли? " затвърждава убеждението, че разпадът на страната е налице.

Тези думи на Иван Гешев илюстрират точно това, което е неприемливо в неговия мандат дотук - бездействията му, прокурорският чадър над значимите досъдебни производства, неналичието на следствия по съществени случаи на корупция с висок публичен интерес. Признанията на Гешев за свободното му другарство с Бойко Борисов, комуто очевидно рапортува дали и по кое време счита да се отдръпна, макар че Борисов не заема премиерско място към този момент близо две години, са направени без схващане за неправда.

 " Дойде краят на приказката ": Гешев сподели есемес с Борисов и запис с член на правосъдния съвет (допълнена)

Именно това е и покъртителното след продължителното словоизлияние на Иван Гешев от 22 май - цялостната липса на схващане, че самостоятелност на правосъдната власт не значи да си общуваш свободно с подбрани политици, които очевидно дирижират дали да станеш основен прокурор и дали да продължиш да бъдеш подобен. Не единствено в Гешев, само че и в Стоев, а индиректно и у Магдалинчев не се вижда каквото и да било разкайване, че са служили и служат като маши в ръцете на шепа политици и че системата на услугване на този или оня не е част от правовата страна.

Боравенето на Гешев със заместниците му, да не се закачат, да не се пипат не трябва да заблуждава, че той е угрижен за сътрудниците си, които са му били правилни - такова държание отхвърля свободната воля в тази затворена йерархична институция, каквато е прокуратурата.

От конференцията и от записа се схваща, че законопроектът " Зарков " достоверно се възприема от Гешев и сие като " преодоляване на правосъдната система ". Това в действителност не е толкоз учудващо, защото в света на Гешев и сие няма фактически разбиране за самостоятелност и безпристрастност. В техния свят човек може да служи на едни или на други, по тази причина всевъзможни причини за какво подобен законопроект е нужен, каква е заложената цел и какъв е предлежащият проблем в прокуратурата са неразбираеми категории.

Това се видя и на чуването в правната комисия в четвъртък, 18 май - Красимира Филипова в продължение на близо час приказва за какво не трябва нищо да се трансформира в прокуратурата. Ако до момента някой е считал, че тези хора имат съзнанието, че са потънали в зависимости, които са неправилни и не трябва да са там, след вчерашните признания на Гешев към този момент е очевидно, че това е различен свят. Свят, в който можеш да служиш на господари, които се възприемат най-хубавите. Това е свят, в който не могат да пробият причини оттатък тези за верния стопанин и понятия като господство на правото, правова страна и либералност са в действителност кухи, които от време на време могат и да служат за декорация на някакво мнение, само че сами по себе си нямат стойност.

Главният прокурор сподели също и боязън - настояването за заслужен exit и гаранции за него и фамилията му демонстрира мръсната игра, която се играе по тайните върхове на страната. Гаранциите, които някакъв незабележим кръстник или водач може да даде значи цялостното мафиотизиране на върха на прокуратурата и следствието.

Във вчерашната конференция, която в действителност е още един монолог, воден със забавено движение и вторачен взор, се чуха и голям брой позовавания на Бог и божественото, потребление на категории като " геройство, мъж, български мъж, мъж от македонския край " като че ли сами по себе си са нещо позитивно. Юрист, освен това и основен прокурор, не откри нищо по-силно като обосновка в своя изгода от остарели джендърни понятия и за слушателя остава необяснимо каква е цената на " мъж " сама по себе си. Логично категорията мъж се опълчва на жена и отсам следва, че " дамата " има по-ниска стойност в ценностния свят на Гешев - още един освен неприемлив, само че надълбоко погрешен извод в модерното общество. Членове на Висш съдебен съвет не от през вчерашния ден се връщат към първичното, когато желаят да подсилят някоя своя позиция - такава да вземем за пример е Вероника Имова, която употребява словосъчетанието " една българска майка " като argumentum a fortiori при диспути измежду висши магистрати.

 Мафията си сподели рогата Мафията си сподели рогата

Всичко това демонстрира, че има дълъг път към освобождението на правосъдната власт от зависимости. Натрупванията в системата няма да могат да се отстранен с приемането на законопроекта " Зарков ", а той би трябвало да се възприема като първа стъпка в вярна посока и концепцията за самостоятелност би трябвало да се изяснява още доста пъти. Необходим ще бъде дълъг път, с цел да се върне чувството в обществото, че правосъдна система има, въпреки такава да има и в този момент, макар грозните сценки от последния месец. Българската юридическа мисъл има голям брой светли образци на блестящи адвокати, които могат да боравят с юридически причини - точно те би трябвало да са " на върха " и да взимат решения за бъдещето на правосъдната власт.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР