Голямата ни киноактриса проф. Цветана Манева чества днес своя 75-годишен

...
Голямата ни киноактриса проф. Цветана Манева чества днес своя 75-годишен
Коментари Харесай

Цветана Манева чества своя 75-годишен юбилей

Голямата ни киноактриса проф. Цветана Манева празнува през днешния ден своя 75-годишен празник. Българската национална телевизия излъчва във връзка годишнината два игрални кино лентата. В събота 02.02.2019 година от 15 ч. БНТ1 ще покаже лентата " Трудна обич " на режисьора Иван Андонов, а в 20,45 ч. по БНТ4 феновете ще могат да видят кино лентата " Откога те очаквам " на режисьорката Анна Петкова.
" Откога те очаквам " е сниман през 1984 година по сюжет на Лиляна Михайлова. Оператор е Стефан Трифонов, а музиката е дело на Кирил Дончев. Цветана Манева се превъплъщава в ролята на сестра Николова, която работи в обществена работа за самотни възрастни хора. Сестра Николова се грижи освен за здравето им, само че ги лекува от самотата, от тъгата и обидата; в нея те намират опора и това, което не са получили от личните си деца. Някои от наследниците са обезпокоени от привързаността на своите близки към сестра Николова и подозират в нейната угриженост користни планове за персонално облагодетелстване. На Цветана Манева партнират Елена Стефанова, Катя Тодорова, Асен Миланов.
 Цветана Манева
" Трудна обич " от 1974 година на режисьора Иван Андонов и по сюжет на Асен Георгиев наблюдава невъзможната обич сред Иван (Иван Андонов) и Екатерина (Цветана Манева). Обвързаността с предходните им фамилии, професионалните задължения и ревността се оказват големи трудности и пред най-чистата обич.
***
Цветана Манева е родена в фамилията на трагичния артист Георги Манев. Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Моис Бениеш. Играла е на сцената на Пловдивския трагичен спектакъл, Нов трагичен спектакъл " Сълза и смях " - София, Драматичния спектакъл в Димитровград, Театрална работилница " Сфумато ", театъра в Ямбол, Народния спектакъл за младежта и Театър 199. Участвала е в над 50 кино лентата, измежду които обичаните на публиката " Почти проверка ", " Войната на таралежите ", " Търси се брачен партньор за мама ". Артистичен шеф е на интернационалния сценичен фестивал " Варненско лято ".
Удостоена е със званията " Народна артистка " и " Почетен професор на Нов български университет ". Носителка е на медал " Стара планина " първа степен за огромните ѝ заслуги в региона на българския спектакъл и кино и във връзка 60 години от рождението й, както и на премия на Съюза на артистите " Икар " за повсеместен принос към преподавателската активност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР