Голямата нефтогазова компания Royal Dutch Shell Plc в партньорство с

...
Голямата нефтогазова компания Royal Dutch Shell Plc в партньорство с
Коментари Харесай

Консорциум с участието на Shell е готов да инвестира 31 млрд. долара в LNG проект в Канада



Голямата нефтогазова компания Royal Dutch Shell Plc в партньорство с компании от Малайзия, Китай, Япония и Южна Корея разгласи желанието си за вложения от порядъка на 40 милиарда канадски $ или 31 милиарда щатски $ в реализиране на план за полутечен природен газ (LNG) в западната част на Канада – LNG Canada.

Консорциумът, в който с изключение на Shell влизат малайзийската компания Petroliam Nasional (Petronas), японската Mitsubishi Corp., китайската PetroChina и южнокорейската Korea Gas Corp. (Kogas) са взели дефинитивно решение за вложенията, излиза наяве от известие на Shell.
Делът в плана е разпределен както следва Shell – 40 %, Petronas – 25 %, PetroChina и Mitsubishi - по 15% и 5% - Kogas. Според Shell разноските по плана са планувани в сегашния бюджет на компанията, който като цяло планува капиталовложения от порядъка на 25-30 милиарда $ годишно.
Очакването е планът LNG Canada да бъде с потенциал от 14 млн. тона годишно при предстоящи по-рано 13 млн. тона, след реализиране на първите два стадия, а общата мощ ще е от порядъка на 26 млн. тона годишно. Строителните работи се чака да стартират в близко бъдеще и да завършат към средата на идващото десетилетие.

Проектът за полутечен природен газ е насочен главно към азиатския пазар. Благоприятното географско състояние дава опция да вземем за пример втечненият природен газ от LNG терминала да бъде доставян до Япония за период от 8 дни. Сега подобен товар от Мексиканския залив се реализира за период от не по-малко от 20 дни.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР