Голямата награда Варна“ в областта на културата тази година получават

...
Голямата награда Варна“ в областта на културата тази година получават
Коментари Харесай

Ето кой известен творец получава тазгодишната награда Варна

Голямата премия " Варна “ в региона на културата тази година получават световноизвестният фотограф-художник Гаро Левон Кешишян и хорът на варненските момчета и младежи при Хорова школа „ Проф. Марин Чонев “. Това стана ясно на днешното съвещание на отрасловата комисия към Общински съвет – Варна, на което бяха одобрени номинациите за премия „ Варна “.

В раздел " Литература “ оценката е за Ангел Дюлгеров за достиженията му като книжовен критик с многочислени изявления в централния и локалния щемпел. В категория " Изобразителни изкуства “ наградата ще получи Школата по изкуства за деца и младежи в неравностойно състояние „ Дедал ".

В раздел „ Театър “ има три номинации. Колективната премия ще вземе екипът на Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров ” за постановката „ Драконът “. Индивидуалните оценки отиват при Веселина Михалкова за осъществяването й в премиерните постановки „ Телефонът на мъртвеца “ и „ Магьосническо езеро “ и при Пламен Георгиев за функциите му в „ Да пееш под дъжда “ и в „ Бащи, неистини и още нещо “.

Три номинации има и в категорията „ Танц “. Награда „ Варна “ ще получи Ансамбълът за национални песни и танци „ Одесос “ при ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна, който тази година чества 65 години. Другите номинирани са Любомир Кацаров, един от първите солист-балетисти на Варненската опера, и Димитричка Кателиева за приноса й към танцовото изкуство и работата й с младежите.

Отличието в раздел „ Музика “ е за Евгения Паскова – старши учител по цигулка в НУИ „ Добри Христов “, за дългогодишна концертна активност и педагогичен триумфи.

Сред призьорите е и арх. Тодор Даскалов. Той е номиниран в раздел „ Архитектура “ за приноса му в проектирането и реализацията на здания монументи на културата във Варна.

Колективната премия в категория „ Опера “ ще получи екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за постановъчен екип и реализатори в мюзикъла „ Да пееш под дъжда “. Индивидуалният приз в този раздел отива при Александър Мутафчийски за режисурата му на спектакъла „ Царицата на чардаша “ и превъплъщаването му в ролята на Бони.

В категория „ Кино “ спечелили са „ 4 френдс студио “ за куклената им анимация „ Вълшебното копче “ и кино лентата „ Тайната на Пипин “, както и Вилиана Кръстева за въвеждането на новата документална продукция „ Репетиция “ по БНТ2.

В раздел " Журналистика “ премия ще получат Доно Цветков – създател на предаването „ Може би ДА “ по Радио Варна, което става на 25 години, и Виолета Тончева за достиженията й като публицист и създател на проучвания и критически текстове за медии, литература, образни изкуства и архитектура.

По традиция премия „ Варна “ ще бъде връчена в навечерието на 24 май – Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР