Голямата надежда на шведския биатлон Хана Йоберг спечели олимпийската титла

...
Голямата надежда на шведския биатлон Хана Йоберг спечели олимпийската титла
Коментари Харесай

Шведка изненада фаворитките и грабна златото в дългата дистанция в биатлона

Голямата вяра на шведския биатлон Хана Йоберг завоюва олимпийската купа в самостоятелния старт на 15 километра в Пьонгчанг. 22-годишната състезателка не позволи нито една неточност в стрелбата и се пребори с фаворитките за златото Анастасия Кузмина и Лаура Далмайер.

Олсон е едвам втората шведска биатлонистка със златен орден от олимпийски игри. Досега това се беше отдавало само на Ана Карин Олофсон при олимпийския дебют на всеобщия старт на 12.5 километра - през 2006 година в Торино.

Олсон се състезава в Световната купа единствено от две години, а най-хубавото й класиране беше петото място в преследването в Руполдинг през 2017 година Преди година тя получи премията за новобранец на сезона при дамите, само че през сегашния имаше спад в резултатите й.

Шведката обаче сподели, че е намерила върховата си форма тъкмо за игрите в Пьонгчанг, откакто записа седмо място в спринта и пето в преследването. Днес тя затвърди това с впечатляващо показване както на стрелбището, по този начин и по трасето.

Намиращата се в изключителна бегова форма Кузмина позволи две неточности. Това се оказа прекалено много за победа в самостоятелното, където всяка неточност носи по една наказателна минута. Словачката излезе с 35 секунди закъснение от последната пукотевица. Тя редуцира част от пасива си по последната обиколка, само че това беше задоволително единствено за сребърния орден.

 Йоберг беше една от трите биатлонистки, които смъкнаха всичките 20 цели
© Reuters

Йоберг беше една от трите биатлонистки, които смъкнаха всичките 20 цели

Кузмина финишира на 24.7 секунди от победителката, а Далмайер приключи трета с закъснение от 41.2 секунди. Германката не съумя да стане първата биатлонистка в историята с три самостоятелни златни медала от една олимпиада. Тя ще има още един късмет да го направи - в всеобщия старт в петък.

Олимпийската шампионка в спринта и преследването се сложи в доста сложна обстановка, откакто позволи една неточност в първата си пукотевица. Тя мина скоростно и тъкмо през идващите три, само че изоставането й преди последната обиколка беше цели 30 секунди.

 След златните медали в спринта и преследването Далмайер добави бронз в самостоятелното към сбирката си от Пьонгчанг 2018
© Reuters

След златните медали в спринта и преследването Далмайер добави бронз в самостоятелното към сбирката си от Пьонгчанг 2018

Най-добре от българките се показа Даниела Кадева, която приключи 53-а с три неточности в стрелбата и пасив от 5:45.5 минути. Тя стартира ужасно надпреварата и смъкна първите 10 цели, като излезе на впечатляващата 15-а позиция след втората пукотевица. Две неточности в последното прекосяване през стрелбището обаче я сринаха в класирането.

Останалите три българки приключиха в дъното. Стефани Попова, за която това беше първи старт в Пьонгчанг, се класира 77-а с пет неточности и закъснение от 9:13.1 минути. Десислава Стоянова е 79-а със седем неточности и пасив от 9:18.7 минути. Емилия Йорданова е 82-а от 87 участнички, откакто сбърка шест пъти на стрелбището и приключи на 9:49.1 минути от Йоберг.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (163)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР