Голямата ми мечта е градът да се развива и модернизира

Голямата ми мечта е градът да се развива и модернизира ...

ЗАЕДНО 2011-2019.

"Голямата ми мечта е градът да се развива и модернизира с темповете, с които заслужава. Пловдив трябва да се върне на подобаващото му се водещо място в България. Аз и моят екип сме готови да поемем тази отговорност и знаем как да го направим.“ Това казва Иван Тотев през есента на 2011 година когато се води дебат какъв да е градът ни, накъде да поеме през следващите години. "Ние можем и ще го направим“, обещава бъдещият кмет на Пловдив.

Той твърди, че няма особено значение откъде ще тръгнеш, важно е да знаеш къде отиваш. След седем години и три месеца, след броени часове, Пловдив открива домакинството си на Европейска столица на културата. Градът стигна до мечтата си.

И тъй като паметта ни е много къса – помним как вчера булевардът е бил затворен и как онзи ден имало задръстване заради ремонтите, хубава е да се знае как Пловдив се качи на сцената и кой го качи там.

През 2011 фактите са очевидни – драстично са намалени средствата за култура – с над 50 процента,провал на подготовката на Пловдив за конкурса "Европейска столица на културата 2019“, никакви реални действия от страна на общината за кандидатурата на Пловдив.

В управленската програма на Иван Тотев четем:

Изцяло нова общинска политика за култура. Миналото на Пловдив да започне да работи за просперитета на града.Връщане на Пловдив в конкурса "Европейска столица на културата 2019“. Подготовка на Пловдив за вписване в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Стимулиране на културни прояви на открито и нестандартни открити пространства. Възстановяване на бюджета за култура на нормалните за Пловдив равнища още през 2012 година. Стартиране на проекта за Небет тепе, подготовка и изпълнение на проекти за Голямата базилика,Античния форум на Филипопол и Одеона. Довършване на проектите за Античния театър, площад Джумаята и Малката базилика.Изработване и прилагане на нов модел за управление на Стария град. Инвестиции в разкриване на археологическинаходки за първи път от 30 години. Цялото културно-историческо наследство да мине под управлението на община Пловдив.

Само две години по-късно – през декември 2013-а, защитата на кандидатурата на Пловдив за културна столица е посрещната с бурни аплодисменти в Министерството на културата. Свидетелството е на издателя  Манол Пейков, който сега не се радва толкова, но тогава и доскоро беше част от екипа на Иван Тотев. "Виждах едни засмени лица и много възхитени хора, когато чуха нашата презентация.През цялото време журито ни слушаше с огромно внимание и попиваше всичко, което казвахме за града си, за нашите идеи, за цялата ни подготовка и развитие. Най-много се радвам, че успяхме заедно да извървим този път“, казва Пейков тогава.

ЗАЕДНО ще чуем и днес от сцената на "Пловдив 2019“. ЗАЕДНО 2011 – 2019 година.

Източник: plovdiv24.bg