Голямата двуетажна къща, в която е живял видният политик и

...
Голямата двуетажна къща, в която е живял видният политик и
Коментари Харесай

Съюзът на учителите получи право да реновира къщата на Димитър Петков, остава да го изпълни

Голямата двуетажна къща, в която е живял видният политик и публицист Димитър Петков, от години пустее изцяло изоставена. Тя е монумент на културата, само че сегашният й притежател – Съюзът на българските учители (СБУ), не можел да я реставрира заради поради непрекъснати обжалвания на Подробния организационен проект на региона. Сградата е на централната ул. " Неофит Рилски " 64 и единствено дворът се употребява за паркинг, до момента в който фасадата е поле за своеволни графити.

Димитър Петков е опълченец, изгубил едната си ръка в боевете на Шипка, бил кмет на София от 1888 година до 1893 година, когато стартира благоустояването на града – прокарването на канализация и някои от главните в този момент улици на града. Бил е и ръководител на Народното събрание 1892-1893 година, а през 1906 година става министър-председател до убийството му през март 1907 година на бул. " Цар Освободител ". Негов наследник е земеделският лидер Никола Петков, наказан на гибел и погубен през 1947 година, поради съпротивата му против комунистическия режим.

Домът на тази видна българска фамилия в този момент чака да бъде реставриран от Съюза на българските учители. Неговият ръководител Янка Такева изясни за " Дневник ", че е подготвена да стартира ремонта, само че първо би трябвало да получи от Министерството на културата утвърждение на устройствения проект.

 Оцелели орнаменти по фасадата на къщата, която е оставена на произвола на времето
© Георги Кожухаров

Оцелели орнаменти по фасадата на къщата, която е оставена на произвола на времето

От Министерството на културата на 17 юли изпратиха писмо до " Дневник ", в което оповестяват, че " за тази постройка е координиран Работен организационен проект на 13 май ". Издадено е и мнение, в което се дава опция за реституция, градивно подсилване и акомодация на недвижимата културна полезност.

На въпрос откакто министерството дава опция за начало на ремонтните действия, СБУ ще се възползва ли, Янка Такева изясни, че този утвърден организационен проект в този момент се обжалвал от разнообразни заинтригувани страни и по тази причина нямало по какъв начин да стартира укрепването на постройката.

" Като бъдем подготвени, ще си я реновираме ", даде обещание Такева пред " Дневник ".

В предходни свои изказвания по казуса тя заявява, че СБУ я е придобило за да я укрепи и да я дава чартърен. В документите на Националния институт за паметниците на културата е маркирано, че постройката с разгъната застроена повърхност от 372 кв.м и съседен двор е добита от СБУ преди 10 години като молител.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР