Голямата част от българите очаква да се намерят механизми за

...
Голямата част от българите очаква да се намерят механизми за
Коментари Харесай

Михаил Кръстев: Не виждам стихване на инфлацията

Голямата част от българите чака да се намерят механизми за справяне с инфлацията, както и с енергийната рецесия. Около половината от сънародниците ни считат, че ще завършат годината в по-лошо финансово положение, в сравнение с са я почнали. Това е притеснителна наклонност.

Прекалено доста се прокарва концепцията, че това са привнесени процеси и няма какво да създадем. Подценява се това, което може да се свърши от българското държавно управление – което и да е то, от нашите специалисти.

Това разяснява пред БНР Михаил Кръстев. Той е един от създателите на отчета на Съвета по стопански и обществени политики (УНСС), озаглавен " Устойчиво развиване на стопанската система. Мерки за преодоляване на инфлацията и енергийната рецесия ".

По думите му, смекчаването на тези процеси минава през сложни решения, които носят електорален негатив.

За инфлацията например, наред с голямото парично предложение на централните банки  " заслуга " имат и рекордните фискални стимули при така наречен обществена политика. Това води до потребността България да взема нов и нов заем – външен дълг, при все по-неизгодни условия. Стимулирането на потреблението помпа инфлацията, посочи Кръстев:

" Трябва да се подкрепят най-уязвимите групи, само че не всички, на калпак ".

Михаил Кръстев подсети, че във времена на динамични инфлационни процеси, възрастните хора са измежду най-притеснените. Индексирането на пенсиите от последните държавни управления обаче има и своята цена – бюджетът на Национален осигурителен институт за последните 3 години е повишен с 50%. В същото време стопанската система няма подобен напредък. И нужните средства могат да се набират посредством нов дълг, по-висока събираемост от страна на Приходната организация или увеличение на данъчната тежест.

Вдигането на налозите ще има пагубни последствия за българския бизнес и дейната част от обществото, които така и така са натоварени.

В момента има редица стечения на събитията, които обуславят инфлацията, в това число войната в Украйна и енергийната рецесия.

Според експертът в множеството предизборни платформи партиите или нямат антиинфлационни ограничения, или заложените им оферти са по-скоро проинфлационни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР