Голямата бяла акула - един от най-страховитите хищници на планетата,

...
Голямата бяла акула - един от най-страховитите хищници на планетата,
Коментари Харесай

Голямата бяла акула се оказа създание с удивителни гени

Голямата бяла акула - един от най-страховитите хищници на планетата, може да се окаже непредвиден избавител за индивида, съобщи Ройтерс, базирайки се на проучване, оповестено в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".
 
Най-голямата хищна риба на Земята , разпространявана от кино лентата " Челюсти " (1975) на Стивън Спилбърг , се оказва изумително творение. И всичко това се дължи на гените.
The real 'Jaws': Great white shark's genetic secrets revealed
— Reuters Top News (@Reuters) Международен екип от учени, отпред със експерти от университета " Нова Саутистърн " във Флорида и университета " Корнел ", е декодирал генома на огромната бяла акула. Специалистите са разкрили многочислени генетични характерности, които изясняват забележителния постепенен триумф на хищното творение. Сред тях са молекулярни акомодации, подобряващи изцелението на рани, и удивителна геномна непоклатимост.

Геномът на огромната бяла акула с научно название Carcharodon carcharias е " колосален " - 1,5 пъти по-голям от човешкия. На доктрина огромните геноми с " щедро " повтаряща се ДНК , както и едрият размер на тялото, би трябвало да способстват за нараснала геномна неустойчивост.
 Благодарение на удивителните си гени огромната бяла акула е удостоверение за незабравим постепенен триумф ThinkStock/Getty Images
Авторите на проучването обаче са открили, че в тази ситуация на страховития див звяр е тъкмо противоположното, с помощта на акомодации в гени с роля в запазването на геномната целокупност. Въпросните адаптивни промени са открити в гени, свързани с ДНК ремонта , ДНК корекцията и ДНК толеранса към увреждания .-->

Геномната неустойчивост , въпреки това, подготвя хората към ракови болести и други свързани с възрастта заболявания.
 
При огромната бяла акула се откриват и генетични акомодации в гени, които играят фундаментална роля в ефикасното излекуване на рани.
The great white shark's genetic healing powers have been decoded
— CNET (@CNET) " Това знание и разбирането по какъв начин акулите действат на най-фундаменталното равнище - гените, могат да намерят приложение в човешката медицина, да вземем за пример в битката против рака и други свързани с възрастта заболявания, които са резултат от геномна неустойчивост ", споделя Махмуд Шивджи от изследователския екип.
 
Голямата бяла акула се среща в крайбрежните води на съвсем всички океани. Торпедовидното ѝ тяло доближава на дължина до шест метра, а на тегло - до над три тона. Екземплярите от типа са способни да се гмуркат на огромна дълбочина.
 Благодарение на удивителните си гени огромната бяла акула е удостоверение за незабравим постепенен триумф ThinkStock/Getty Images
Благодарение на удивителните си гени огромната бяла акула е удостоверение за незабравим постепенен триумф. Видът оцелява от над 400 милиона години . За съпоставяне - индивидът се е появил едвам преди към 300 000 години.
 
Резултатите от друго интернационално проучване, оповестено в сп. " The Company of Biologist " и представено от ДПА, демонстрират, че когато ловува тюлени, огромната бяла акула се гмурка на огромна дълбочина и по-късно още веднъж изплува на повърхността, с цел да пести сила.
6/7 To say the great white shark has good genes would be an understatement.
— CBC News (@CBCNews) Въпросните " поведенчески тактики " оказват помощ на хищните създания да усилват оптимално силата си, както и срещите си с бързо плуващите тюлени. Тактиката е сходна на " стоенето и изчакването " плячката да се приближи, вместо бързо плуване на огромни дистанции с ловна цел.
 
Според учените сходно държание е по-ефикасно от хоризонталното плуване на повърхността, което изисква повече сила.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР