Голямата базилика и римските мозайки на Филипопол са включени в

...
Голямата базилика и римските мозайки на Филипопол са включени в
Коментари Харесай

Голямата базилика в Пловдив влезе в индикативния списък на ЮНЕСКО

Голямата базилика и римските мозайки на Филипопол са включени в индикативния лист на ЮНЕСКО за значими културни и естествени обекти, съобщихаот Министерството на културата.

Храмът, считан за един от най-големите на територията на Римската империя в интервала IV-VI век, впечатлява с близо 2000 кв. м добре непокътнати мозайки в два пласта с фигури на 100 птици и друга раннохристиянска символика. Базиликата е реставрирана с финансовата поддръжка на Фондация „ Америка за България “.

„ Епископската базилика в Пловдив, със непокътнатите в нея мозайки, е неповторим монумент, с който България се гордее. Включването ѝ в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и съответно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното завещание “, разяснява министърът на културата Боил Банов.

Министерството на културата поддържа самодейността на Община Пловдив и Фондация „ Америка за България “ за включването на Базиликата в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

„ Благодарим за съдействието и поддръжката в осъществяването на Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание “, написа в писмо до министър Банов шефът на Центъра за международното завещание, Мехтилд Рослер.

„ За Фондация „ Америка за България “ е привилегия да поддържа връщането към живот на Епископската базилика и мозаечните шедьоври на Филипопол, тъй като имаме вяра, че са значима част освен от българското, само че и от международното културно завещание “, споделя президентът на Фондация „ Америка за България “ Нанси Шилър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР