Голямата българска актриса Мария Стефанова гостува в Нощен Хоризонт само

...
Голямата българска актриса Мария Стефанова гостува в Нощен Хоризонт само
Коментари Харесай

Актрисата Мария Стефанова: Театърът и семейството са моят живот

Голямата българска актриса Мария Стефанова гостува в „ Нощен Хоризонт ” единствено часове откакто получи премията „ Аскеер ” 2018 в категорията за основна женска роля в спектакъла „ Три високи дами ” на Едуард Олби с режисьор Стефан Спасов. Спектакълът се играе в Народния спектакъл. Актрисата е още веднъж на първата ни сцена след 25 години разлъка.

Мария Стефанова изявява своите артистични заложби още на 5 години, когато в детската градина в Горна Джумая играе ролята на Скакалеца. Освен това обичала всяка вечер да танцува казачок пред своите баба и дядо. В ранните училищен години в София от учебно заведение ги водили в Младежкия спектакъл. С отварянето на завесата Мария „ примирала ” в залата и от този момент „ заобичала ” театъра. По-късно, в прогимназията, нейната майка, която е била учителка по български език и литература, завела Мария в Народния спектакъл и тази намира се оказала съдбовна. Тогава схванала, че сърцето я тегли към театъра. В тези години Мария Стефанова гледала постановката „ Ромео и Жулиета ” към  30 пъти с всичките изпълнителки на Жулиета. И до момента още помни сцените с Апостол Карамитев.

Завършва ВИТИЗ при Моис Бениеш, който й „ отваря очите ” за международната литература. За българската знаела към този момент доста от майка си и от своето лично любознание към книгите. Бениеш разширил хоризонта й интелектуално, постоянно даже водил своите ученици на нощни разходки в София, с цел да усетят архитектурата на града. Първата роля на Мария Стефанова на професионалната сцена е в спектакъла „ Емилия Галоти ” на Лесинг в театъра във Враца. На премиерата прави всички вероятни неточности – настава кринолина си, прави лапсуси..., само че с тази роля и с още доста други обикаля целия окръг повече от един сезон. Следват функциите в Русенския спектакъл, а след това и в театъра в Пловдив, където играе 10 години. Всички функции в тези театри и срещите й с режисьорите се трансформират в нейния втори сценичен университет. В Пловдив се среща с режисьорите Христо Христов, Пантелей Пантелеев, Любен Гроис, Крикор Азарян. Играе Настася Филиповна в „ Идиот ”, Ния в „ Преспанските камбани ”, Катерина в „ Укротяване на опърничавата ”, Костанда в „ Свекърва ”. И въпреки че е още млада, постоянно се случвало да играе много по-възрастни героини /пр. Костанда/, само че това не пречило на превъзходните й превъплъщения.

Мария Стефанова е поканена в Народния спектакъл след следващия Преглед на българската драма и спектакъл и следващите награди, които е получила. Първата й среща е с режисьора Кръстю Мирски в ролята на Гурмижска от „ Лес ” на Островски. Героинята още веднъж е на по-голяма възраст от актрисата, само че пък я среща с режисьор „ съкровищница от познания и опит ”. Не е елементарно за един младеж да влезе в средата на актьорите от Народния спектакъл, само че тя не се страхувала от взаимоотношенията, не се страхувала от работата и след време към този момент се е доближила и до „ най-острите характери ” в театъра. Следват години на доста функции в театъра. Сред тях са Нора от „ Душата на поета ”, Масларска от „ Милионерът ” и доста, доста други, а в този момент и дамата А в „ Три високи дами ”. Над 200 са нейните функции в театъра. Но идва 1994 год., когато е пенсионирана - единствено на 55 години, в разцвета на силите си, когато играе доста интензивно. Но за този неправдив акт тя не желае да приказва...И стартира различен интервал от нейния живот. Поставя пиесата „ Удушвачът ” на Азиз Несин в Благоевградския спектакъл. По-късно е поканена от Славка Славова, Таня Масалитинова и Георги Георгиев-Гец да сътвори същата пиеса и в спектакъл „ Барбуков ”, с който пътува 12 години. В постановката „ Може би на покрива има кон ” на частния спектакъл е помощник-режисьор на Крикор Азарян.

Не са малко превъплъщенията на Мария Стефанова и в киното. Играе в „ Късче небе за трима ”, „ Иван Кондарев ”, „ Вчера ”, „ Всичко е обич ”, „ Ла донна е мобиле ”,  „ Петък вечер ”, както и телевизионните сериали „ Сами измежду вълците ”, „ Дунав мост ” и други. Може би към този момент е време за книга, само че Мария Стефанова изчаква да се отдалечи от времето, да има отдалеченост, да изстинат страстите, с цел да пресъздаде всичко оптимално обективно, а не с пристрастия.

В живота й е имало не малко горчиви и сурови уроци. Но през днешния ден тя не желае да се „ обръща с яд обратно ”/позаглавието на пиесата на Джон Осбърн/. Упоритостта и справедливостта са част от нейния борбен темперамент. Тя е  една мощно прочувствена, толерантна и високо умна жена и създател, която печели сърцата на хората.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР