Голямата акция на просветното министерство по издирване на отпаднали ученици

...
Голямата акция на просветното министерство по издирване на отпаднали ученици
Коментари Харесай

Акцията по връщането на децата в клас се оказа от ден до пладне


Голямата акция на просветното министерство по търсене на отпаднали възпитаници забуксува още преди да е минал и месец от старта й. На доста места в екипите за взаимна работа на институциите работят единствено учителите, а останалите представители - обществени служащи, служители на реда, посредници и други, просто липсват. Това се оплака в писмо до медиите и до просветното министерство профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ". От профсъюза непосредствено приканиха педагозите да не се включват във въпросните екипи, в случай че те не са в цялостен състав.

Кампанията по привличане на учениците в клас стартира на 1 септември - с 1100 екипа, в които би следвало да вземат участие близо 12 хиляди представители на разнообразни институции - общини, районни ръководства по образованието, дирекции " Социално подкрепяне ", Министерство на вътрешните работи, посредници и така нататък Всички служби заявиха поддръжка към идеята, като персонално вътрешният министър Валентин Радев даде обещание да " респектира деликатно " родителите да пускат децата си на учебно заведение. В началото на образователната година от МОН регистрираха, че за две седмици са обходени към 20 хиляди адреса, вследствие на което в учебно заведение са върнати 3000 деца (от над 200 хиляди души, изчезнали сега от просветителната система). Към 20 септември посетените адреси внезапно се усилиха до 50 хиляди. Очаква се най-рано на 15 октомври да бъдат оповестени междинните резултати от акцията.

Още занапред обаче излиза наяве, че работата на екипите върви мъчно. " В близо 50% от случаите в екипите са останали единствено учителите. Останалите представители просто не се включват, няма ги ", разяснява Юлиан Петров, началник на учителския профсъюз към КТ " Подкрепа ". По думите му отпадналите деца в множеството случаи живеят в затворени общности и гета и фамилиите им не са съпричастни към образованието, което прави работата на педагозите освен сложна, само че и рискова. " Влизането в такива квартали и домове крие опасности да станат жертва на вербална и физическа експанзия ", считат от профсъюза и приканват оторизираните институции да извършват предоставените им отговорности, т.е. да обезпечат наличие в екипите по обсег, с цел да има резултат от подхванатите ограничения. " Дезертирането от отговорностите на останалите членове на екипите, неглижирането на тези действия е неприемливо и рисково и обезсмисля всички положителни планове в тази посока ", показват от синдиката.

За това, че учителите вървят сами по махали и ромски квартали, употребявайки персоналните си коли, заяви и русенският вестник " Утро ". Пред медията локална преподавателка споделя, че екипи има, само че те са единствено от учители. " Гледаме да се комбинираме по този начин, че един сътрудник, който има кола, да се сплоти с други няколко индивида. Хубаво е в колата да има GPS система, добре е също в екипа да има най-малко един мъж - но нали знаете, че мъжете са ъгъл в нашата специалност ", споделя учителка, поискала анонимност. " Щураме се по някакви затънтени места, неведнъж отиваме на посочения адрес - а там няма нито къща, нито стряха ", споделя тя. Шефът на РУО-Русе Димитър Райнов също удостоверява, че в екипите по търсене вземат участие единствено учителите, а представителите на Министерство на вътрешните работи и на обществените се включват единствено при потребност. Досега полицейско подпомагане било желано два пъти. По данни на Райнов за област Русе са образувани 32 екипа, 9 от които са единствено за града, като в издирването вземат участие към 600 учители. Кварталните служители на реда били единствено 20, а обществените служащи - 6-ма.

От МОН признаха, че имат информация, че в избрани места в областите Русе, Кюстендил, Шумен, Бургас, Стара Загора и София главната работа по механизма за обсег се прави основно от учителите и шефовете, специалистите от РУО и представителите на общинските администрации. Затова са извършени диалози с началниците на РУО, с представителите на Агенцията за обществено подкрепяне и с Министерство на вътрешните работи за премахване на пропуските. Има обаче и образци за отлична работа, където институциите си взаимодействат на доста положително равнище и напъните им дават положителни резултати - в Благоевград, Габрово, Монтана, Разград, Хасково и още веднъж Бургас.

От министерството акцентират, че действието на механизма за обсег на децата не е еднократно, а екипната работа ще продължава през цялата година. " Разбираемо в процеса на налагане на този нов интегриран метод на работа сред обособените ведомства да има проблеми, само че МОН реагира на всеки подаден сигнал. Към сегашния миг във всички области в страната е записано присъединяване на всички институции ", настояват от ведомството. В множеството области присъединяване на Министерство на вътрешните работи е при нужда, единствено с някои екипи според от спецификата на обитаемото място или квартал.

По казуса с превоза има увещание, че изразходваните в допълнение средства за превоз и връзки по обслужването на механизма ще бъдат възобновени от бюджета на министерството. От КТ " Подкрепа " молят да бъде обезпечен превоз за преподавателите, защото използването на персонални коли е неприемливо, както и да се планува действително в допълнение възнаграждение за педагозите. Пред " Сега " Юлиан Петров разяснява, че сега работна група в МОН разисква новото в допълнение трудово заплащане за присъединяване на педагозите в екипите по обсег - примерно за едно присъединяване по търсене от към 2-4 часа учителите да получават сред 6 и 10 лева " За идната година може би ще има целеви средства, само че за тази година няма планувани такива, всичко ще легне върху учебните бюджети ", съобщи Петров.

От МОН обявиха, че размерът на спомагателното заплащане, което ще получават учителите, участващи в екипите по търсене на учениците, ще бъде уточнен с анекс към груповия трудов контракт, само че и все още няма спънка на учебно равнище да се планува в допълнение заплащане. През идната календарна година ще се работи по национална стратегия, която да обезпечи цялостната работа по механизма за обсег./ segabg.com

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР