Голяма обща кампания за съставяне на коалиция за евроатлантическа Македония,

...
Голяма обща кампания за съставяне на коалиция за евроатлантическа Македония,
Коментари Харесай

Македонци и албанци, леви и десни заедно на референдума

Голяма обща акция за сформиране на коалиция за евроатлантическа Македония, е концепцията на ръководещите партии за идния референдум за името наесен, заяви почитан държавен чиновник в страната, написа БГНЕС.
По време на вота жителите ще се произнесат по контракта за смяната на името на страната, който бе подписан от управляващите в Скопие и Атина.
Всички участници в ръководството на Република Македония, министър председателят Зоран Заев и водачът на Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети ще слагат това предложение на масата пред съдружните сътрудници, партиите от албанския политически блок, само че и гражданския бранш. Идеята е всички публични сили, които са за евроатлантическо бъдеще на страната да се обединят в обединен избирателен щаб за сполучливото осъществяване на референдума.
Ако това се одобри от съдружните и държавните сътрудници на Заев и Ахмети, както и от опозиционните партии, това ще значи, че със взаимна акция с обединен център, за сполучлив референдум ще лобират и партиите на Мендух Тачи, Африм Гаши, Билал Касами, Зиядин Села и дребните етнически партии и цивилен сдружения, които ще се причислят към обединението.
Това ще значи, че за първи път в мажоритарна Македония ще се води взаимна акция, подкрепена от леви, десни и партии от центъра, ръководещи и опозиционни партии, както и от всички по-малки етнически партии. Под една концепция ще застанат македонци, албанци, турци, роми, босненци, сърби, власи за сполучлив референдум.
Вместо националистически нападки, които станаха отличителна линия на съвсем всички досегашни избори, в акцията за референдума ще се акцентира на заедността и сплотеността на жителите, без оглед на етническа принадлежност. Албанският политически блок за пръв път ще засвидетелства изрично лоялността си към страната.
Всички партии и длъжностни лица на терен ще работят в средите, където ще се реши, че има най-голямо въздействие върху електората, за освен да го убеди в задачата на референдума, само че на първо място, за по-голямата му повсеместност.
Както настояват формалните лица, акцията ще бъде от врата до врата, с цел да се изведе на гласоподаване всеки жител в страната. Информацията е, че акцията импровизирано към този момент е стартирала и длъжностните лица към този момент работят на място.
Потвърждение за това са и изявите на депутатите в Народното събрание, раздвижеността на министрите на терен и в медиите и обществените мрежи.
В подтекста на това, през днешния ден македонският министър-председател разгласи във Фейсбук:
„ Македония след решаването на разногласието за името ще получи покана за участие в НАТО. Това доста скоро ще ни отвори вратите към Европейски Съюз и ще обезпечи разцвет, постоянен и добър живот за нашия народ. Нека бъдем дружно под знамето на нашата страна, когато то се издигне пред централата на НАТО в Брюксел. Нека да вдигнем главите си, да се издигнем над нашите разделения и разлики, с цел да погледнем с горделивост по какъв начин се вее нашия байрак. Да вървим напред! “
Припомняме, че на 17-ти юни Македония и Гърция сложиха завършек на 27-годишния спор за името. Властите в Скопие одобриха новото название - Република Северна Македония. Вчера, 20-ти юни, македонският парламент ратифицира контракта и той незабавно бе изпратен на президента за автограф.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР