Голяма митническа операция разкри незаконно движение на парични средства в

...
Голяма митническа операция разкри незаконно движение на парични средства в
Коментари Харесай

Разкриха недекларирани парични средства за 600 000 евро

Голяма митническа интервенция разкри нелегално придвижване на парични средства в размер на 18 милиона евро, евентуално свързани с изпиране на пари, незаконна активност и финансиране на тероризма, оповестиха от Агенция " Митници ".

Операция " BELENOS " докара до откриване на към 400 случая на противозаконни съпроводени и непридружени парични потоци, най-много във въздушния превоз (77,6%), автомобилния превоз (18%), морския превоз (3%) и пощенските колета (0,6%).

По-конкретно, митническите управляващи откриха минимум 64 случая, при които са открити евентуални връзки с изпиране на пари за към 3 милиона евро и други 20 случая на евентуални връзки със глобите против Русия, произхождащи от нейната експанзия против Украйна, на стойност към 180 000 евро.

В още 34 случая, за суми под 10 000 евро са зародили подозрения за връзка с незаконна активност. В случаите са забъркани близо 420 физически лица. Други нарушавания, открити от митническите управляващи, са 6,5 кг екстази, 4 кг метаамфетамин и подправени банкноти в размер на 25 500 евро.
 
Започнати са повече от 330 административни или правосъдни следствия въз основа на постигнатите резултати по време на интервенция BELENOS. Проверките не престават.
 
В България, по време на интервенцията са установени 7 случая, при които не е било изпълнено задължението за обявление на парични средства в размер на над 600 000 евро. В 3 други случая за сумата от 2,2 млн. евро са открити съмнителни данни и е била осъществена спомагателна инспекция.
 
Европейската работа за битка с измамите (OLAF) изигра основна роля в тази взаимна митническа интервенция, като даде финансова, аналитична, техническа и логистична поддръжка, в това число потреблението на приложението за виртуално съгласуване на интервенции (VOCU), с цел да се даде опция за сигурен продан на информация по време на интервенцията.

Генерална дирекция „ Данъчно облагане и митнически съюз “ на Европейската комисия показа експертния си опит по отношение на използването на Регламент (ЕС) 2018/1672 от 23 октомври 2018 година по отношение на контрола на парични средства, които се внасят в Съюза или се изнасят от него. Европол извърши инспекции в своите бази данни, което разреши идентифицирането на евентуални незаконни връзки.

Освен това интервенция BELENOS докара до засилено съдействие сред митническите органи, звената за финансово разузнаване, данъчните, полицейските управляващи и прокуратурата.

Генералният шеф на OLAF Виле Итала съобщи, че „ шерването на разследваща информация и обединяването на точките е от значително значение за прекъсването на трансграничните противозаконни схеми и придвижвания.

OLAF е наясно с това, защото към този момент доста години се борим с контрабандистите и трансграничните измами. За интервенция BELENOS ние предоставихме нашите принадлежности и опит разполагаем на сътрудници от националните органи, които се борят с противозаконните парични потоци “.
 
За интервенцията:

Операция " BELENOS " беше ръководена от френските митнически управляващи в съдействие с испанските митнически управляващи и Европол и с поддръжката на Европейската комисия (OLAF и DG TAXUD). Тя се организира в интервала 28 ноември до 11 декември 2022 година в 25 страни членки на Европейски Съюз: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Чехия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.
 
Операция BELENOS имаше за цел да управлява придвижването на съпроводени и непридружени (изпращани с товари, поща или куриер) парични средства, на стойност 10 000 евро или повече, влизащи или напускащи Европейски Съюз, в сходство с Регламент (ЕС) 2018/1672.

Освен това някои участващи страни правиха инспекции въз основа на разбор на риска върху придвижването на парични средства в границите на Европейски Съюз в сходство с тяхното национално законодателство и политики.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР