Голяма изложба с творци на всепризнатия майстор на рисунката Илия

...
Голяма изложба с творци на всепризнатия майстор на рисунката Илия
Коментари Харесай

Изложба с 150 рисунки на Илия Бешков откриват в Пловдив

Голяма галерия с създатели на всепризнатия занаятчия на рисунката Илия Бешков (1901 – 1958 г.) бе бъде открита на 2 ноември (четвъртък) от 18 часа в Градската художествена изложба на Главната улица в Пловдив. Куратор на експозицията „ Илия Бешков – свят и пристрастености ” е Красимир Илиев, организатор в Софийската градска художествена изложба. Пловдивската аудитория ще може да види над 150 рисунки, благосъстоятелност на Художествена изложба „ Илия Бешков ”- Плевен, Националната изложба и Софийска градска художествена изложба. Особен интерес измежду тях съставляват творбите от архива на семейство Бешкови, както и от частните сбирки на Димитър Инджов и Иво Димитров, които публиката може да види за първи път. „ След военния прелом от 19 май 1934 година, когато цензурата стопира левите вестници, в които разгласява безпощадните си политически карикатури, Илия Бешков е налегнат от креативен бяс да нарисува всичко, което е убеден, че индивидите правят, въобразявайки си, че не могат да бъдат разкрити. Той надзърта в домашните и публичните бани, в бардаците, шантаните, кабаретата и спалните.

Това е пътешестване на прозрелия същността на царя и политическата клика художник към породилата ги плодородна среда – битието на градския човек, почувствано посредством неговите пристрастености и пороци, които го трансформират в предан верноподаник, опрощаващ пороците на тези, които го ръководят. Подобно художническо държание, изобличаващо превъзбудени мъже, сладострастни вдовички, бързащи към леглото съпрузи, съблазняващи и съвъкупляващи се, няма прилика в познатия кръг творби сред двете международни войни нито в България, нито отвън нея. Разбираемо е, че единствено най-невинният пласт от тези творби ще бъде показан в единствената галерия, която Бешков прави приживе през 1937 година и в идващите я албуми и монографии. В продължение на дълги десетилетия буйните му рисунки чакат гласност, която бе осъществена тази година с помощта на Савка Чолакова, Красимир Илиев и издателство „ Изток-Запад ”.

Тази галерия показва Илия Бешков и като непостижим рисувач, и като неотклонен изследовател на истината за индивида. Похотта, уродливостта, а и хубостта (понякога) на неговите герои е убийствено правдива, тъй като всички те са негови чеда, които обича и осмива, без да ненавижда. Затова пленяват със своята правота. Най-малкото, което може да се каже за тях е, че са претърпени. Те са окъпани от неговата любов. Носят неговите пристрастености, неговите недъзи и неговата тъга от съществуванието им. Това ги прави безсмъртни ”, разяснява кураторът на изложбата Красимир Илиев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР