Голяма част от знаковите къщи в столицата имат нужда от

...
Голяма част от знаковите къщи в столицата имат нужда от
Коментари Харесай

Пред какви трудности се изправя всеки, който трябва да реставрира дома си?

Голяма част от знаковите къщи в столицата имат потребност от реституция. Това обаче или не се случва, или лишава прекомерно дълго време. Пред какви компликации се изправя всеки, който би трябвало да възроди своя парцел - Татяна Йорданова направи моментна фотография на част от културното завещание в регион " Възраждане ".

София

Близо 200 здания в столичния регион Възраждане са монументи на културата. 180 от тях са частна благосъстоятелност. Като тази, която от години чака своето възобновяване, само че изгледи за това към момента няма. Причините:
Савина Савова, кмет на регион " Възраждане ": Собствеността на тези здания в множеството случаи се състои от доста хора, доста притежатели, в някои случаи те са десетки, несъмнено, огромна част са и отвън границата на страната. Не всеки от тях има идентични благоприятни условия, с цел да може да взе участие в това възобновяване.
Близо до тази постройка стои положителният образец. Веселин Койчев е един от притежателите на към този момент реставрираната зелена къща, известна като Каназиревата - дело на австрийски проектант от началото на предишния век. Цветът на фасадата неслучайно е зелен.

Лабораторни проучвания посочили, че тя е изглеждала по този начин при построяването си.



За да даде нов живот на къщата, обаче Веселин се лута от институция на институция.
Веселин Койчев: За мен най-основната компликация в цялото нещо е административната част и финансирането.
Програма за финансиране от общината към момента не съществува. И сметката за реставрацията остава за притежателите. И освен това. Те би трябвало да намерят проектант, да се изготви план, той да бъде импортиран в Министерството на културата, да се изчака утвърждение и да се откри компания, която да извърши реставрацията. А всичко коства време и пари.
Веселин Койчев: И това е една много мощна спирачка и работи много зле на мотивацията.
Единственото облекчение, което имат притежателите, е, че къщите-паметници на културата са освобпдени от налог " здания ". А съгласно Веселин Койчев България може да последва немския образец.
Веселин Койчев: За мене най-правилният метод е да създава способи - да има и морков и сопа.
Държавните банки в Германия отпускат съвсем безлихвени заеми, за хората, които показват проект за реституция.
Савина Савова, кмет на регион " Възраждане ": За мен е най-важно да имаме разговора сред нас - като община и надзорен орган и притежателите на тези здания.
А Веселин поучава бъдещите реставратори да се въоръжат с две съществени неща. Пари и самообладание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР