Голяма част от Венеция беше наводнена в сряда, след като

...
Голяма част от Венеция беше наводнена в сряда, след като
Коментари Харесай

Климатичните промени и корупцията потопиха Венеция

Голяма част от Венеция беше наводнена в сряда, откакто историческият италиански град беше сполетян от най-високият прилив за 50 години, изхвърляйки гондолите на сушата и принуждавайки туристите бързо да се изнасят пред бързо надигащите се води.

Длъжностните лица хвърлиха виновност за протичащото се върху климатичните промени, до момента в който магазинерите по Канале гранде се възмущаваха от тези, които не съумяха да защитят града на ЮНЕСКО от прилива.

Те споделиха, че корупцията неведнъж е забавяла бариерна система за отбрана, която би могла да предотврати бедствието.

" Градът е на колене ", съобщи кметът на Венеция Луиджи Бруняро в изявление за националния оператор RAI, съобщи БГНЕС.

" Има огромно опустошаване ", сподели той на известния площад " Свети Марко ", който понесе тежестта на наводнението. „ По всяка възможност вредите от нощес надвишават стотици милиони евро “.-->

Туристите теглеха тежки куфари, обути в ботуши над коляното или боси през наводнените алеи, до момента в който водачите на водни таксита и гондолиерите изхвърляха нечиста от наличието на канализацията вода от техните станали ненужни транспортни средства.

78-годишен мъж е погубен от токов удар, откакто водите нахлули в дома му .

" Молим държавното управление да ни помогне, разноските ще бъдат високи ", написа в Туитър Бруняро. " Това са резултатите от изменението на климата. "

Министърът на околната среда Серджо Коста упрекна климатичните промени и " тропикализацията " за мощните превалявания и мощните ветрове.

„ Това се случва все по-често в Средиземноморието “, сподели Коста във Фейсбукk, наблягайки, че " световното стопляне ще унищожи нашата планета, в случай че не обърнем незабавно посоката. "
Изключително интензивните " високи води “ доближиха пик от 1,87 метра. Само един път, откогато през 1923 година стартира да се води статистика, водата е стигнала още по-високо, достигайки 1,94 метра през 1966 година.

" Беше необикновено. Водата се подвигна толкоз бързо " , споделя Тициано Коларин на 59 години, до момента в който прави оценка вредите.

" Прозорците бяха отнесени. Има такива, които са изгубили всичко ", сподели той, до момента в който алармата за наводняване иззвъня, с цел да предизвести тези в града на каналите че приливът, който се отдръпна ненапълно за една нощ, идва още веднъж.

Пожарната е декларирала, че е направила над 400 интервенции , както и за разполагане на спомагателни лодки като водни коли за спешна помощ.

Около 160 пожарникари са спасявали хора, хванати в невъзможност по вълноломи, и да слагат под надзор лодки, откъснали се от пристана.

Президентът на района Венеция Лука Зая съобщи, че 80 % от града е потънал, което е предизвикало " невъобразими вреди " .

Германската туристка Габи Брюкнер, 58-годишна, съобщи, че нощната драма е била " ужасяваща ".

Тя сподели, че се опасява, както доста хора, че изменението на климата " ще се утежни и в един миг Венеция ще се удави ".

От 2003 година се извършва огромен инфраструктурен план, наименуван MOSE, с цел да отбрани града, само че той е закъсал заради превишаване на разноските, корупционни кавги и закъснения.
Планът включва 78 шлюзове, които могат да бъдат издигнати, с цел да защитят лагуната на Венеция по време на приливи и отливи - само че скорошен опит за тестване на част от бариерата провокира тревожни трептения и инженерите откриха, че елементи от оборудването са ръждясали.

" Те не са създали нищо, занемарили са го. Това не работи и са откраднали шест милиарда евро. Всички политици би трябвало да бъдат вкарани в пандиза ", съобщи локалният гражданин Дино Перцола, 62-годишен.

Площадът „ Свети Марко “ в една от най-ниските елементи на града беше изключително обиден .

„ Беше апокалиптично, задоволително, с цел да настръхнеш “, сподели Марина Вектор, до момента в който тя и брачният партньор й използваха кофи, с цел да изгребват вода от магазина си, в който продават венециански фестивални маски.

" Бурята беше толкоз неприятна, че пречупи мраморната бариера против наводнения начело. Нищо не е оживяло ", сподели тя.

Маси и столове, отнесени от аперитиви, се носеха пред първокласни хотели, където хора от всички възрасти, търсещи сигурност от бурята във вторник по здрач, бяха принудени да влизат през прозорците, откакто мостчетата бяха отнесени от водата.

" Никога не съм виждал сходно нещо в живота си. Имаше отблъскващ вятър, вихър. Беше извънредно " , сподели Кристина.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР