Голяма част от учителите знаят, че стратегически изграденото портфолио е

...
Голяма част от учителите знаят, че стратегически изграденото портфолио е
Коментари Харесай

По портфолиото посрещат

Голяма част от учителите знаят, че стратегически построеното портфолио е доста значимо за тяхната професионална реализация и идна препоръка, която неотдавна бе отсрочена за идната образователна година. И макар че има педагози, които са срещу атестацията, построяването на настоящо и добре поддържано портфолио постоянно може да влезе в приложимост и да способства за тяхното израстване. Подготовката му може от време на време да бъде затормозяваща за съставителя, само че и объркваща за читателя. Но в действителност къде е казано, че би трябвало да бъде комплицирано и досадно. Впечатляващо направеното портфолио може да донесе триумф на един педагогичен експерт още с първия взор върху професионалния му опит.
Каква е тайната за реализиране на съвършено първо усещане и, несъмнено, отстояване на постигнатото високо равнище?
Портфолиото е общ брой, „ сбирка “ от доказателства, илюстриращи непрекъснатото придобиване на умения, познания, връзки и достижения. То отразява стадиите и положението в развиването на индивида или организацията, нужни, с цел да се потвърди подготвеност в сходство с професионалните стандарти.
Професионалното портфолио на учителя съставлява цялост от продукция, обвързвана с работата му, доказателствен материал, който е персонален, самостоятелен и е знак за признание на неговите достижения, основа за оценка и отзив, както и за взаимно признание на достиженията. Именно заради това създаването и организирането на професионално портфолио е значима тематика за учителите и опция за оценка на основните професионални компетентности.
Примерните критерии за оценка на основните компетентности на учителя са свързани с умения интерактивно да се употребява езикът, знаците и текстът, технологиите, както и ловко да се взаимодейства с хората и да се управляват лични проекти и планове
Преди да научите повече на практика препоръки, отделете време и попълнете този списък , с цел да можете елементарно и бързо да разберете на кое равнище се намирате сега и какво би трябвало да развиете, с цел да сте съответно готови.

Ключови компетентности в основата на организирането и създаването на портфолиото

Дигитални компетентности:
• ловко и вярно потребление на електронни средства в работата, в свободното време за другарство
• разумно и тъкмо мислене
• култивиране на огромен размер от информация
• потребление на мултимедийни технологии за да се извлича, прави оценка, съхранява, основава, показва и обменя информация
Междуличностните и цивилен компетентности:
• Всички форми на държание, които би трябвало да се усвоят за:
- дейно и градивно присъединяване в обществения живот
- разрешаване на спорове, когато това е належащо
Предприемачески:
• дарба сами да провокираме промени и умения да поддържаме новости, провокирани от външни фактори
• вдишване на отговорност за личните си дейности – положителни или отрицателни
• създаване на тактика за реализиране на избрани цели и обосноваване на личния триумф
Културните и отзивчиви компетентности:
●       дарба за креативно показване на:
- хрумвания, новости, др.;
- прекарвания и страсти благодарение на разнообразни средства музика, езика на тялото, литература, кино, пластични изкуства
Портфолиото служи за реализиране на няколко основни цели:
• За отчитане на напредъка и развиването
• За оценка на постигнатото
• За стимулиране на развиването
• За шерване на познания и опит
• За премерване качеството на възпитанието и образованието
Всяко професионално портфолио съставлява неповторим авторски артикул и по тази причина неговата конструкция може да се разграничава съгласно съответното работно място. Тук е показана общоприета конструкция, която може да бъде доразвита съгласно съответните потребности.
Често при подготовката на портфолиото учителят се затруднява с подреждането на цялата информация за себе си, която желае да включи. Сложната класификация и разбърканата информация е прекомерно евентуално да оставят неприятно усещане у хората, които преглеждат портфолиото ви.

Препоръчително е професионалното портфолио да се изготви по забавен и интерактивен метод. Определяща е първата - заглавна страница . След нея би трябвало да се посочи интервалът на създаване , или “линия на времето ”. Тук с изключение на ретроспективно показване по години, значими за профила на притежателя са другите работни места, заемани във времето. Линията на времето дава доста добра ориентировка на читателя за професионалния път на създалия портфолиото.
На идната страница  е персоналното показване, тук може да се включи персонална портретна фотография или фотография с възпитаници, както и къс текст, който разказва най-точно персоналната визия за  образованието и професионалната реализация. Формата може да е различна  -  мото, философия, откъс, част от произведение, правила и други
В раздела Личен профил се показват персоналните достижения и компетентности. Тук информацията може да се провежда в обособени папки:
●       CV/Автобиография - това е най-важната част от този раздел. Трябва да бъде доста точно и в детайли написана, с цел да дава изчерпателна информация за професионалната реализация.
●       Дипломи за приключено обучение -  включва всички просветителни степени, квалификации и преквалификации.
●       ПКС - тази директория демонстрира статуса и развиване във връзка с професионално- квалификационните степени.
●       Сертификати и удостоверения - включва всички удостоверения и документи, както и удостоверения с заеми.
●       Кратко показване - в границите на половин страница се разказват разбиранията за учителската специалност, работата с възпитаници, разказва се началото на професионалния път и ползи.
Професионалният профил е най-трудният раздел и обемен. Препоръчваме информацията да се провежда по години, по-късно по класове и предмети, тъй като по този метод читателят елементарно ще се осведоми за реализацията в последователен проект. За всеки клас, в който учителят е преподавал през съответната година, може да се структурира информацията в папки по следния метод:
• Методически разработки - тук няма потребност да се включва всеки урок. Трябва да се изберат и опишат положителните практики – опит на учителя с огромна значителност. Най-добре е да се опишат благодарение на образец, който ясно показва тематиката, употребяваните способи, дилемите към урока и постигнатите резултати. По този метод у читателя се построява цялостна визия за притежаване от учителя на разнообразни образователни технологии за осъществяване на образователния развой. Важно е да се опише  оценяването - количествено и качествено, самостоятелно и групово. Различните форми на оценяване демонстрират, че цялостната организация на образователния развой е доста добре планувана и проведена. Към описанието на положителните практики е целесъобразно да се включват и линкове към употребявани онлайн запаси, както и към спомагателни материали към урока - презентация и създадени планове на учителя и учениците, контролни листове и други материали, които онагледяват и потвърждават уменията на учителя.
• Презентации на учителя - тук се пазят всички материали и презентации, които отразяват работата на учителя, както и да се достъпват елементарно.
• Презентации от възпитаници - тук се съхраняват всички съпътстващи материали - презентации на възпитаници.
• Проекти от възпитаници - тук са материалите от планове на възпитаници.
• Учебни запаси - тук са проведени всички материали, които учителят употребява в своята работа - работни листове, разпределения, проби, езиково портфолио (при непознатите езици). За улеснение в тази част могат да се запазят и връзки/линкове към електронно четими запаси и интерактивни платформи, които учителят употребява.
• Други -  тук може да се включат книги, профилирана литература и художествени творби, които се употребяват в практиката или са желана странична литература, употребена от учителя.
Моят албум/Лично творчество   - това е идната част от портфолиото, която показва креативния профил на учителя. Тук се нарежда това, което най-добре добавя неговия професионален имидж, креативните му заложби и занимания, които дават спомагателна визия за неговия облик. С помощта на разнообразни приложения може да се изготви видеоклип с музика и фотографии, който също да се включи в този раздел. В тази част на портфолиото могат да се подредят фотоси от довеждане докрай на випуски, албуми от дипломирания, награждаване и други значими за учителя събития.
Оценка за работа от други лица - този раздел е извънредно значим за портфолиото. В него се включват доказателства за преподавателската активност - награди, похвали, благодарствени писма, фотоси на плакети, купи, медали, референции, рекомендации, атестати и номинации, т.е. Всичко това, с което учителят може да потвърди професионалното си развиване и достижения.
Други действия и изяви - това е последна, само че не и по значимост част от портфолиото. Тук се съхранява информацията, проведена по следния метод:
●       Допълнителни материали – разнообразни спомагателни материали, които са скъпи за работата на преподавателя.
●       Класно управление – материали, свързани с осъществяване тутакси на класа
●       Подготовка на възпитаници за олимпиади, надпревари, състезания и други - огромно значение за персоналното кариерно израстване имат достиженията, свързани с подготовката на олимпийци, съсътезатели и др, по разнообразни образователни предмети. Тези материали и доказателства са изключително значими.
●       Участие в конференции, изложения, надпревари – целесъобразно е в портфолиото
да се слагат материали, които потвърждават персоналния принос на учителя в разнообразни научни области, професионално рационализиране при приемане на степени и научни звания.
Финалната рекомендация е обвързвана с застраховане съхраняването на професионалното портфолио най-малко на две-три места. Това може да е облачно пространство, външен притежател и персоналния компютър, с цел да бъде оптимално добре предпазено при възможни сривове или недоброжелателни офанзиви.
* Материалът е основан на уебинар Разработване и образуване на професионално портфолио с преподавател Елена Томова.

Уебинарът е проведен от издателство Клет България в границите на самодейността “Подкрепа на учителя при работа от у дома ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР