Голяма част от транзита на природен газ през България е

...
Голяма част от транзита на природен газ през България е
Коментари Харесай

Петкова: Искаме България да остане незаобиколим фактор на газовата карта на Европа

Голяма част от преноса на природен газ през България е към Турция, само че с реализацията на Турски поток южната ни съседка към този момент ще получава своите количества непосредствено. Целта на нашата страна обаче е да остане незаобиколим фактор на европейската газова карта.

``
реклама

Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в ефира на Дарик радио. От преноса на природен газ, който България осъществя – общо 17 милиарда куб. м. годишно – 14 милиарда куб. м. е преносът за Турция, към 2 милиарда куб. м. е преносът за Гърция и към 800 млн. куб. м. е преносът за Македония. С реализацията на Турски поток обаче южната ни съседка към този момент ще получава непосредствено своите количества. „ Но ние желаеме България да остане незаобиколим фактор на газовата карта на Европа и по тази причина дружно с Европейска комисия сме основали идея за създаване на газоразпределителен центъра на територията на страната ”, разяснява Петкова. Това планува създаване на интерконекторите България - Гърция, България- Румъния, България – Сърбия, както и основаването на борса за търговия с природен газ. Близо 84% от Южния газов кулоар към този момент са осъществени, като остава да се построи интерконекторът Гърция–България.

По думите ѝ планът се движи с доста съществени темпове и „ през 2020 година тази връзка би трябвало да бъде въведена в употреба ”. Проектът е в основата на диверсификацията освен за нашата страна, само че и за цяла Европа. Това прави ролята на България основна, тъй като ще помогне за обезпечаването на нови количества газ от Каспийския район. „ Това ще даде нов образ и ще разнообрази източниците на природен газ в нашата страна ”, разяснява Петкова, напомняйки, че потенциалът му е сред 3 и 5 милиарда куб. м. гориво годишно.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР