Голяма част от страните на Балканите започнаха постепенно да облекчават

...
Голяма част от страните на Балканите започнаха постепенно да облекчават
Коментари Харесай

Балканските страни облекчават Covid мерките

Голяма част от страните на Балканите започнаха последователно да облекчават ограничаващите ограничения, въведени поради ковид.

Турция, която към момента се намира в народен локдаун, възнамерява да премине от идната седмица към поетапно разхлабване, когато дневният брой на новите случаи на ковид падне под 10 хиляди. Предвижда се първо да стартират работа дребните търговски обекти, след това да бъдат възобновени лекции и извършения на някои факултети.

Страната създаде и приложение за смарт телефони, наречено "ваксинационна персонална карта " за хората, които са получили и двете дози от имунизацията против ковид, оповестяват локални медии. "Ваксинационните персонални карти " ще може да се употребяват при пътувания в чужбина. В картата ще има информация за самоличността на индивида, имунизационния статут, датата, на която е сложена имунизацията (първа и втора доза), QR-код, както и логото "сигурен туризъм " на министерството на културата и туризма на Турция.
Варианти на имунизационни паспорти важат и за пътуващите в Гърция и Кипър.
В Гърция от петък е в действие гръцката версия на "зелен документ " за пътешестване до островите /с изключение на Лефкада и Евия/ по море или по въздух. Пътуващите би трябвало да имат документ за имунизация, отрицателен резултат от PCR или бърз тест, или документ за преболедуване на Covid -19.

Кипър също вкара специфични пропуски - "коронапаспорти ", които важат за хората, имунизирани с най-малко една доза или преболедували коронавирусна зараза през последните шест месеца. Българските жители, които разполагат със документ за имунизиране, ще бъдат допускани на територията на страната, без да е належащо да показват PCR тест за COVID-19 и няма да подлежат на карантина, стига да са получили удостоверение от кипърските управляващи и да са минали избран брой дни от слагането на имунизациите.

Властите в Румъния анулираха наложителното носене на маска навън, като се изключи оживени места като пазари, борси и спирки на публичния превоз.

Северна Македония позволи мероприятията на закрито при запълване на 30 % от потенциала. Отворени са фитнес центровете и спортните зали.

В Сърбия заведенията за хранене и кафенетата работят на закрито при потенциал 50 %. Нощните клубове остават затворени. Остава в действие възбраната да се събират повече от пет души.

В Словения от понеделник гимназиите и университетите възобновяват присъственото образование. В закритите елементи на заведенията ще бъдат обслужвани единствено посетители, които са имунизирани с две дози или са преболедували КОВИД-19 през последните 6 месеца, или имат отрицателен резултат от тест, не по-стар от 48 часа.

В Хърватия, Албания и Косово продължава наклонността към намаляване на броя на новите случаи на коронавирусна зараза, а процесът на имунизация набира скорост.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР