Голяма част от ромските семейства временно напуснаха Габрово, а вече

...
Голяма част от ромските семейства временно напуснаха Габрово, а вече
Коментари Харесай

Много ромски семейства напуснали временно Габрово

Голяма част от ромските фамилии краткотрайно напуснаха Габрово, а към този момент втори ден съвсем няма ромски деца в учебните заведения. Това осведомиха от Център " Амалипе " в писмо до медиите.

Жандармерията е ситуирана наоколо до местата с ромски къщи , само че полицията " демонстрира по-скоро изтощение, настоявайки повече габровски роми да прекарат идващите дни при родственици в други общини ", написа в известието.

Напрежението и несигурността измежду останалите в града роми били извънредно мощни, изключително на фона на упования тази вечер митинг .

Очаквало се на митинга да участват футболни почитатели от Пловдив.

Протестът довечера щял да бъде максимален.
 Габрово се готви за огромен митинг Обновена
Габрово се готви за огромен митинг

На снощния митинг униформените смъкнаха шлемовете и щитовете си и бяха приветствани от стачкуващите

Припомняме, нощес за трета поредна вечер поданици на града излязоха на улицата , предизвикани от нападението на трима роми над продавач в магазин.

Напрежението в Габрово ескалира, откакто на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка .

Полицията задържа виновните, само че малко по-късно те бяха освободени. Това провокира съществено напрежение в регионалния град - стотици поданици излязоха на митинг на 10 април и даже се пробваха да нахлуят в постройката на локалното разследване.

По този мотив на 11 април военният министър Красимир Каракачанов свика изключителна среща в Министерски съвет , на която увери, че обстановката е овладяна .

Малко по-късно стана ясно и че тримата роми остават в ареста за непрекъснато . Спрямо тях са повдигнати обвинявания за побой и нанасяне на лека телесна щета .

Независимо от това се състоя и втори митинг, на който се събраха хиляди недоволстващи . Стигна се до конфликти и ранени жители. В размириците пострадаха оператор, кореспондент и служител на реда .

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на шефа на полицията в града по искане на премиера Бойко Борисов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР