Голяма част от продуктите, които използваме в ежедневието си, могат

...
Голяма част от продуктите, които използваме в ежедневието си, могат
Коментари Харесай

Вредата от лака за нокти: Какво става с тялото ни 10 часа след лакиране?

Голяма част от продуктите, които използваме в всекидневието си, могат да навредят на нашето здраве. Това е общоизвестен факт. Независимо от това обаче, ние продължаваме да използваме тези артикули, тъй като те дотам са се вкопчили в рутината ни и ние по този начин сме привикнали с тях, че не можем даже да си представим какво би станало в случай че внезапно изчезнат.

Точно подобен тип артикул, оказващ нездравословно въздействие върху организма ни е лакът за нокти.



Жените, които лакират ноктите си, сигурно са забелязали, че честата приложимост на лакове прави ноктите им сухи, чупливи и пожълтели. Разбира се козметичната промишленост се е погрижила за тези "странични резултати ", произвеждайки заздравители, артикули, стимулиращи растежа, артикули за избелване и всевъзможни масла и смазки, които да тушират вредата, нанесена от лаковете.

Оказва се обаче, че това не е задоволително, тъй като вид козметика може да аргументи доста по-сериозни вреди на нашето здраве, написа уеб сайтът Bright Side.



Със идващите редове не целим да ви накараме да изхвърлите всички лакове и да забравите за тях въобще, а да ви осведомяваме за негативните резултати, които неговите съставки могат да имат върху тялото ви.

Каква е главната щета, която лакът за нокти нанася върху организма ви?

Нека не забравяме, че някои от съставките на тези артикули за хубост са токсични. Част от нездравословните за здравето съставни елементи, които се съдържат в тях са:



Толуен — разтворител, който придава на ноктите гладкост и резервира пигментацията им. Толуолът може да засегне централната нервна система и да аргументи репродуктивни нарушавания. Главоболие, уязвимост, припадъци и гадене са единствено някои от евентуалните последствия от потреблението на лак за нокти, който не дава отговор на интернационалните стандарти за сигурност.

Формалдехид — прозрачен газ, който оказва помощ да се усили трайността на лака. Ако страдате от алергии, контактът с формалдехид може да провокира дерматит и вероятни химически изгаряния. В по-тежки случаи може да провокира сърдечни нарушавания, спазми и рак.

Дибутилфталатът - той се употребява като мирис. Наличието на този рисков съставен елемент може да докара до ендокринни разстройства, гинекологични болести и болести на дихателните пътища.

След изследване, в което взели участие 24 дами, учените открили, че 6 часа откакто дамите лакирали ноктите си, множеството от тях посочили нараснали равнища на дифенил фосфат — производно на трифенил фосфат, което се образува в процеса на метаболизъм.

10 часа след началото на опита равнищата на дифенил фосфат в организмите на всички участници се нараснали до 7 пъти над нормата.

Учените регистрират тези резултати като в действителност тревожни.

За да предотвратите част от рисковите нездравословни въздействия, които лакът за нокти може да окаже върху организма ви, ето няколко съвета по какъв начин да изберете артикул, който няма да повреди здравето ви:



Някои опаковки имат специфични обозначения:

5-Free значи, че продуктът не съдържа формалдехид, неговите производни смоли (формалдехидни смоли), толуен, дибутил фталати или камфор.
3-Free значи, че лакът не съдържа единствено три от нездравословните съставни елементи: формалдехид, дибутилфталат и толуен.

Преди да купите лак за нокти, най-важно е да обърнете внимание на съставките.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР