Голяма част от привържениците на волейбола в България вероятно са

...
Голяма част от привържениците на волейбола в България вероятно са
Коментари Харесай

Волейболът скочи от трън, та на... Ганев

Голяма част от последователите на волейбола в България евентуално са таили религия, че отдръпването на Данчо Лазаров след съвсем 20-годишен престой отпред на федерацията ще донесе по този начин жадуваната смяна в ръководството на най-успешния екипен спорт у нас. Мнозина може би даже са останали с усещане, че изборът на Любомир Ганев за президент на БФВ е преломен миг в зациклилото развиване на играта у нас.

Допълнителна вяра в тази посока вдъхнаха патетичните слова на Ганев в деня на неговия избор – 13 март 2020 година

" Волейболът – нашият обичан спорт, нашият живот, през днешния ден изисква да сме обединени и зад една идея, а тя е освен да не позволим оттегляне, само че и да вървим напред и нагоре. Искам дружно да решаваме въпросите и проблемите... Да не позволяваме в ръцете на дребен кръг хора да попадат доста действия, да основават лобита. Да се отворим пред обществото и да не заравяме глава в пясъка, когато има проблеми. "

По подигравка на ориста изборът на Ганев съответства с първия ден на изключителното състояние в България. Затова и първите действителни дейности на новото управление останаха значително скрити за необятната аудитория, принудена да се заключи вкъщи и да следи живота през интернет.

Във виртуалното пространство бяха взети и първите решения на новата власт, които незабавно сътвориха разкол във волейболните среди. Решението за мигновено преустановяване на шампионатите и оповестяване на служебни първенци бързо настрои пострадалите кандидати за купата против Ганев и подопечните му. Но в миг, в който популацията беше уплашено от ежедневното бълване на пандемична статистика, кахърите дали ще се играе волейбол по натурален път останаха на назад във времето.

Другата най-важна тематика – бъдещето на националния тим, пък беше замразена. Изборът на нов селекционер за мъжете беше оставен на изчакване с аргумента, че заради коронавируса " трикольорите " скоро няма да имат мачове и не е належащо да се прибързва. Звучи разумно в действителност.

Или най-малко звучеше по този начин преди близо три месеца, когато Ганев гръмко разгласи, че образува специфична треньорска комисия, която да проучва евентуалните кандидатури за правоприемник на Силвано Пранди и умерено да отсее лист, от който да предложи едно име. Това, което новият президент на БФВ премълча тогава, беше, че решението към този момент е взето, освен това, както става все по-ясно – еднолично от него . А така наречен треньорска комисия е единствено прахуляк в очите.

Иначе по какъв начин да си разбираем оповестеното предходната седмица предопределение за нов селекционер на... Пранди?! За по-паметливите този " избор " изобщо не е изненада, в случай че беше предупреден с половин уста от самия треньор. Още преди два месеца 72-годишният италианец разкри, че има кардинална сделка с Ганев да продължи работата си с отбора.

" Да, има опция да поема мъжкия народен тим на България, макар че към този момент нещата са единствено на приказки. С Любо Ганев обсъдихме да продължим да работим дружно. Официално не е завършено още нищо, тъй като той бе определен за президент на федерацията напълно неотдавна ", показа Пранди пред италиански медии на 4 април.

По същото време новият началник на БФВ видимо разпределяше отговорности и даваше тип, че моделът " Данчо Лазаров " към този момент е история. Е, по-малко от три месеца след идването на " новата " власт стана ясно, че тя не е нещо по-различно от обновена версия на " остарялата ". Или по-скоро нейно естествено продължение, с възпитаник, подготвен да задмине учителя си.

Край на лобитата? Разширяване на кръга хора, взимащи решения? Надежда всяка тука оставете!  Ако някой се съмнява, че Любомир Ганев еднолично е решил кой да води националния тим, е задоволително единствено да обърне внимание на репликите на самия селекционер. Впрочем шефът на БФВ е бил дотолкоз уверен кой ще бъде " определеният " треньор, че даже е не запомнил да го осведоми за новото му предопределение.

" За последно се чух с Ганев след изборите за президент, когато той застана отпред. След това не сме говорили. Ако федерацията е взела това решение – добре, само че би трябвало да се свържат първо с мен. Не е проблем да продължа да повеждам България, само че не се действа по този метод ", бе първият коментар на Пранди.

След това италианецът разкри още детайлности към връзката си с Ганев, дефинитивно хвърлящи светлина върху маниера на работа в БФВ.

" Преди два месеца и половина се чухме по тематиката. Обсъдихме тази концепция да продължим връзките си. След това Любо единствено ми сподели, че когато настъпи моментът, ще бъде оповестено публично. Може би моментът е настъпил, само че ние въпреки всичко би трябвало да беседваме, с цел да официализираме дружно този акт. Към момента няма никакво съглашение и не съм подписвал никакъв контракт. Ще забележим ", съобщи Пранди.

За похлупак бодрото известие за оставането на Пранди бе съпроводено с новината, че негов помощник ще бъде Николай Желязков. Целта била треньорът на първенеца " Нефтохимик " да схване методиката на италианеца и последователно да поеме щафетата. Ганев даже сложи съответни периоди за това:

" Идеята е да има последователност – по метода на работа и по методиката на работа. Желязков застава до Пранди и след една, най-много две години, той ще го измести, с цел да бъде селекционер на националния тим. "

Това изявление поражда дълбока мистерия по отношение на желанията на БФВ: Пранди знае ли за тях? Съдейки по изявленията на новия му помощник, надали.

" Смятам, че съм подготвен за този пост, усещам се изцяло квалифициран за задачата, която ми следва – съобщи Желязков. – Лично аз се веселя, че ще работим дружно. Не сме говорили към момента, защото всичко това до момента беше една концепция и УС на федерацията трябваше да вземе решение. Сега занапред предстоят такива диалози. На този стадий всичко беше някакви проекти и беше ненужно да беседваме и да се конкретизират нещата. "

Това е в действителност любопитен способ за съдействие – федерацията първо назначава селекционер, а после го уведомява с кого ще работи, без да го е питала дали е склонен. Ето къде се крие надграждането в ръководството на БФВ – предходният президент опитваше ултимативно да споделя на Пранди кои състезатели да вика в националния тим, сегашният му дефинира треньорския екип...

От бодил, та на глог, би споделил българският народ. С мъдрото конкретизиране: Че е по-висок.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР