Голяма част от посетителите на Седемте рилски езера замърсяват района

...
Голяма част от посетителите на Седемте рилски езера замърсяват района
Коментари Харесай

Туристи замърсяват с боклуци района на Седемте рилски езера

Голяма част от посетителите на Седемте рилски езера замърсяват региона като изхвърлят найлонови торби и останки от храна. За да бъде опазена предпазената територия към лифта за езерата от Дирекция " Национален парк Рила " са сложили табели, забраняващи паленето на огньове и изхвърляне на боклуци. За спазването на възбраните наблюдават дежурни чиновници.

Благоевград

Част от седалковата въжена линия от хижа " Пионерска " до хижа " Рилски езера " попада на територията на Национален парк " Рила ", а другата част се стопанисва от частно сдружение.
Роси Краева, екскурзиант: Преди да има въжен превоз, беше доста по-чисто. Сега, колкото и да е, доста хора, доста отпадъци. Трябва да се пази, да е чисто, тъй като е доста значимо.

Янко Янков, екскурзиант: Имам си найлонов плик, в който всичко, след приключването на прехода ми ще се смъкна долу, в града.
Управителят на компанията, която стопанисва седалковата въжена линия сподели, че компанията дава отговор за непорочност на площадката към лифта.
Славейко Стайков, шеф на въжената линия: Затова тука сме разположили много контейнери. Има и огромен резервоар, който общината, мисля че два пъти в седмицата,изнася. А под самия въжен превоз веднъж до два пъти в седмица, личния състав на лифта слиза пешком.
В летните месеци всекидневно езерата се посещават от към 500 туристи, през почивните дни броят им доближава до 2- 3 000. От Национален парк " Рила " споделиха, че наблюдават всекидневно за чистотата в региона на предпазената територия.
Стефан Кирилов, Дирекция " Национален парк Рила ": На Седемте рилски езера почистването е обвързване на Дирекция " Национален парк Рила " и несъмнено, по откритите правила - внасяш и изнасяш, разчитаме на добросъвестни туристи да съблюдават откритите правила, да не се замърсяват водите, земите, на територията на Национален парк " Рила ".
Всяка година от парка провеждат акции за запазване на околната среда с присъединяване на доброволци. Следващото разчистване ще бъде на 15 септември. Маркираните екопътеки ще бъдат завършени, с цел да стопират туристопотока по различните трасета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР