Голяма част от от сегашните работни места ще се трансформират

...
Голяма част от от сегашните работни места ще се трансформират
Коментари Харесай

Габриел: Голяма част от днешните работни места ще се трансформират с изкуствен интелект

Голяма част от от сегашните работни места ще се трансформират с изкуствения разсъдък и виртуалната действителност, сподели еврокомисарят по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел, която откри конференция за виртуалната действителност и изкуствения разсъдък " Бъдещето на действителността " в " София тех парк ", съобщи Нова телевизия.

Габриел посочи значимостта на продължаващи вложения в обучение, освен в младите, само че и в хората, които в този момент имат своите работни места. Не имам вяра на крайните проучвания за изкуствения разсъдък. Според едни, 60 % от работните места ще изчезнат, други споделят - единствено 9 %. Истината е, че огромна част от сегашните работни места ще се трансформират с изкуствения разсъдък, с виртуалната действителност. Затова е доста значимо да се работи в тази посока. Нашият отговор е явен - нова стратегия " Дигитална Европа " за идващия бюджет на Европейска комисия. Бюджет от 9 милиарда евро, в които имаме и средства за цифрови умения, и за изкуствен интелект, и за киберсигурност, и за цифрови иновационни хъбове, уточни Габриел. По думите й днешната конференция излъчва мощен сигнал - че България има капацитета да се трансформира в хъб за нововъведения във връзка с виртуалната и добавена действителност. 

В Европейска комисия желаеме до края на 2020 година да има по един цифров иновационен хъб във всяка област в Европа, сподели еврокомисар Габриел. Нейното предложение е бюджетът, който в този момент е от 500 млн. евро, да доближи 1,5 милиарда за идващия интервал. 

Във връзка с тематиките за изкуствения разсъдък и роботите, Габриел уточни, че преди четири месеца е оповестена европейската тактика за изкуствения разсъдък. Експертна група през декември ще разгласява първата работна версия на така наречен етични въпроси, към които би трябвало да се обърнем още през днешния ден. За изкуствен интелект имаме обезпечен бюджет от 1,5 милиарда евро до 2020 година, като задачата ни е обществените и частните вложения общо да доближат 20 милиарда евро до 2020 година, само че упоритостта е за идващия интервал - 2021-2027 година тези 20 милиарда вложения в изкуствен интелект да бъдат обезпечавани годишно, сподели Мария Габриел, като означи, че това не е доста на фона на правеното от сътрудници. Всички чувствителни обществени въпроси като въздействието върху пазара на труда, отбраната на персоналните данни, също би трябвало да се водят редом като полемики.
Много значимо е да продължим са използваме капацитета на добавената и виртуалната действителност в региона на медицината, уточни Габриел като даде образци с вероятни приложения в региона на хирургията. Не единствено тя ще стане по прецизна, само че ще бъде и по-малко инвазивна за пациентите.
Министърът на образованието Красимир Вълчев сподели, че като общество сме изправени пред огромни провокации. Факт е, че осведомителните технологии ще трансформират живота ни доста повече, в сравнение с е изменен в последните 20 години, уточни Вълчев. Той даде образец с навлизането на интернет преди години, като добави, че през днешния ден броят на мрежовите устройства надвишава два и половина пъти популацията на Земята, а през 2025 година те ще бъдат 75 милиарда, и вършим от ден на ден посредством тях. Това трансформира просветителните системи, метода, по който децата учат, както и това, за което те би трябвало да учат. Тук е огромното предизвикателство пред просветителните системи, знаем, че светът ще претърпи огромни цифрови трансформации през идващите десетилетия, за които ние готвим деца на пазара на труда, означи просветителният министър.

Новите технологии са прелестни, само че внимание - те носят и риск. За повече обществено изключване, за по-голяма периферизация на райони. Затова - полезности, отбрана на персонални данни, ясна инвестиция в образованието и уменията на хората, разяснява пред публицисти Мария Габриел. 
Тя засегна и друга тематика - че самата също е била обект на подправени вести. Чувството е за непоносимост, подправените вести не са свързани единствено с стопански измерения - така наречен клик-байтове, те стигат до доста бездънен политически и публичен аспект, рушейки доверие. Не приказваме за изгубването им, само че за намаляването на тяхната видимост, за предоставяне на по-голяма видимост на разнообразна информация и на обстоятелствата, уточни Габриел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР