Голяма част от нещата, които се случват на работното място,

...
Голяма част от нещата, които се случват на работното място,
Коментари Харесай

Не струвам, не струваш, не струват... Е, не така!

Голяма част от нещата, които се случват на работното място, могат да бъдат сложени в съответни рамки. Не е елементарно да прецените по какъв начин да тълкувате всичко това, което се случват към вас, по какъв начин да реагирате на последните събития в офиса и по какъв начин да споделяте с сътрудниците си. Изборите, които вършиме във всеки един от тези случаи, оказват голямо въздействие върху триумфа ви в работата.

Затова е значимо да осъзнавате че метода, по който гледате на себе си и на протичащото се към вас, може да докара до реализацията на нездравословни самоизпълняващи се пророчества.

Ето и четири неща, които споделяме (или най-малко мислим) за себе си и за нашите сътрудници, които саботират нашия триумф:

Не струваш!

Със сигурност в офиса ви има хора, с които не се разбирате. Когато го виждате да се доближава по коридора стартират да ви побиват тръпки и съзнанието ви се изпълва с неприятни мисли. Всеки контакт с него е същинско предизвикателство. Това от своя страна основава два казуса. На първо място, вие най-вероятно тълкувате всяко нещо, което той прави, по допустимо най-лошия метод. Второ, най-вероятно показвате явно неуважение и неприязън към този човек, което нормално води до това, че той ви отвръща със същото.

За да разбиете този циничен цикъл ненавист, пробвайте да замените намусената физиономия и пренебрежителния звук с необятна усмивка и няколко благи думи. Може да откриете, че през всичкото това време просто сте подценявали този човек и че в действителност си наподобявате повече, в сравнение с в миналото сте си представяли. Дори и да продължите да не харесвате този човек, по този начин най-малко няма да създавате излишно напрежение и да влизате в безсмислени конфликти, които не са от изгода за никой.

Не коствам!

В множеството теории за човешката мотивация ще откриете концепцията, че силата и напъните, които влагаме в дадена задача, зависят в огромна степен от това дали имаме вяра, че можем да реализираме триумф. Ако непрекъснато си повтаряте, че сте не способени и не ставате за нищо, то не след дълго изцяло ще изгубите мотивацията си и ще гарантирате личния си неуспех, което от своя страна ще ви послужи като доказателство, че не струвате. Именно това е самоизпълняващото се знамение, за което приказваме.

Освен това, в случай че се съмнявате в личните си качества и знания, това ще се отрази и на метода, по който поддържате връзка с вашите сътрудници. Ще се страхувате да критикувате вашите сътрудници и да изразявате концепциите си. Дори когато съумеете да съберете малко храброст и да кажете това, което в действителност мислите, неналичието ви на самочувствие ще накара другите незабавно да отхвърлят вашата концепция, без значение дали тя е добра или не. Малко неща са по-дразнещи от това по-късно някой различен да повтори вашата концепция с по-уверен звук и да си препише заслугите за казаното от вас.

Спрете да мислите, че не струвате. Ако това беше по този начин, то нямаше въобще да получите работата, която имате сега. Забравете за тези отрицателни мисли и позволете на вашите достижения да приказват сами за себе си.

Управлението не коства!

Едно от обичаните занимания на чиновниците в свободното им време е недоволството от мениджърите в компанията. Множеството карикатурни представяния на „ неприятния началник “ в медиите вършат елементарно приемането на концепцията, че някои от хората, които са над вас в йерархията, са стигнали до този пост по някакво необяснимо стичане на събитията и че в действителност не знаят нищ. А също така шегите на гърба на шефа са добър метод за укрепване на връзките ви с вашите сътрудници.

Когато обаче се озовете в обстановка, в която от вас се желае да извършите нещо по един метод, а вие считат, че то може да бъде изпълнено по-добре по различен, вие сте изправени пред три избора:

Ако в действителност вярвате, че шефът ви е взел неверно решение, може да се изкушите да подкопаете неговия проект като извършите нещо друго от това, което е било поискано от вас. Това не е пътя, по който желаете да поемете, повярвайте ми. Много евентуално е нещото, което ви е било заръчано да извършите, да е част от по-голяма тактика, и вашето непокорство да докара до отрицателни последствия, които не сте планували.   

Вместо това, в случай че имате проблем с взетото от ваши началник решение, то споделете с него вашите терзания. Ако това не докара до мечтаната от вас смяна и вие не желаете да имате каквото и да е било присъединяване в този пагубен неуспех, то най-хубавото нещо, което може да извършите, е да напуснете работа.

Във всички други случаи би трябвало просто да приемете, че вашият началник знае какво прави. След като сте споделили своите опасения и сте получили пояснение за взетото решения, дайте най-хубавото от себе си, с цел да гарантирате сполучливото осъществяване на задачата. В последна сметка може да откриете, че самите вие не сте били наясно със всички елементи и че това е било вярното решение.

Този план не коства!

Има някои дни в работата, които човек просто няма самообладание да свършат. Ако работите по нещо досадно и неприятно, което обаче би трябвало да бъде приключено в избран период, само че стиснете зъби, запретнете ръкави и изпълнете задачата. В никакъв случай не отлагайте! Колкото по-бързо се справите с този план, толкоз повече време ще имате за по-приятните аспекти от вашата работа.  

Ако обаче попадате в сходна обстановка съвсем всеки ден имате два избора: Първият е да потърсите някакви  изкупителни качества на плана. Помага ли той на някой различен да направи нещо готино и потребно? Позволява ли ви да работите с хора, които харесва? Позволява ли на други надарени чиновници да вършат неща, които са от изгода за компанията или обществото? Това са неща, които могат да ви накарат да приемете осъществяването на плана драговолно и да измененията настройката си. Ако този план обаче няма никакви изкупителни качества, единственият избор, който остава пред вас, е да потърсите друга работа. Това може да звучи като извънредно решение и много фрапантна смяна, само че удовлетворението на работното място е нещо, което си заслужава да преследвате

Арт Маркман , когнитивен психолог и създател на книгата „ Умното мислене “, за FastCompany.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР