Голяма част от малките бизнеси, които затвориха врати през последните

...
Голяма част от малките бизнеси, които затвориха врати през последните
Коментари Харесай

Икономическите щети от пандемията ще останат с нас дори след одобряването на ваксина

Голяма част от дребните бизнеси, които затвориха порти през последните месеци, няма да възобновят своята активност, даже обстановката да се усъвършенства. Това съобщи пред Си Ен Би Си професорът по стопанска система от Чикагския университет Рагурам Раджан.

„ Смятам, че нанесените от пандемията вреди ще останат с нас още дълго време “, разяснява Раджан, който е и някогашен шеф на Индийската централна банка.

„ Докато тази обстановка продължава, от ден на ден и повече компании ще осъзнаят, че дългите интервали на високи разноски и нулеви доходи не им оставят различен избор с изключение на да затворят порти “, добави той.

Малките и междинните предприятия по света са непропорционално тежко наранени от пандемията от COVID-19, като по-рано този месец МВФ предвижда, че процентът на банкрутите измежду дребните и междинните компании може да се утрои през тази година при липса на задоволителна държавна поддръжка.

Публикуваните тези дни оптимистични резултати от тестванията на евентуалната ваксина против COVID-19, създадена от откривателите на Оксфордския университет, взаимно с биофармацевтичната компания AstraZeneca, вдъхнаха очаквания, че скоро борбата против ковид може да навлезе в нова фаса. По-рано фармацевтичния колос Pfizer и немската биотехнологична компания BioNTech оповестиха, че проби на взаимната им пробна ваксина Covid-19 показат, че тя е безвредна и провокира имунен отговор при пациентите.

„ Въпреки това, икономическите вреди ще бъдат факт, даже и няколко ваксини да бъдат утвърдени през четвъртото тримесечие на годината и да бъдат разпространяване по света “, разяснява Раджан.

„ Трябва да бъдат имунизирани доста хора, тъй че клиентите ще стартират да се усещат в сигурност в претъпканите заведения за хранене едвам в средата на идната година. И това е случай че нещата вървят по проект, а обстановката сега не е такава “, прибавя той.

Според него стопанските системи ще продължат да оперират при понижен потенциал още дълго време, без значение от ограниченията, които подхващат управляващите.

„ Не може да има цялостно икономическо възобновяване, до момента в който услугите с натоварен контакт, като заведенията за хранене, пътуването и туризма, не бъдат отворени още веднъж. Докато това не се случи, стопанската система работи на 95% от потенциала си “, разяснява Раджан, като прибавя, че страните би трябвало да помислят за дълготрайна поддръжка за тези браншове.

По думите му повишаването на протекционизма в международен мащаб ще забави икономическото възобновяване.

„ Свят, в който протекционизма набира повече мощ, е свят, който ще се възвърне по-бавно. Голяма част от вредите ще бъдат нанесени върху страните, които са най-зависими от износа на артикули “, споделя той, като прибавя, че рецесията ще засегне тежко и разрастващите се пазари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР