Голяма част от кандидатите за кметове на ГЕРБ в Бургаска

...
Голяма част от кандидатите за кметове на ГЕРБ в Бургаска
Коментари Харесай

Това за мераклиите за кметове в Бургаско

Голяма част от претендентите за кметове на ГЕРБ в Бургаска област към този момент са ясни. Общинските конференции по места започнаха на 22 юли с Камено и ще приключат на 7 август с Несебър и Айтос, написа флагман.бг.

Дотук партията има няколко безапелационни номинации, определени единомислещо от структурите. Те са са Поморие, Царево, Руен, Сунгурларе, Камено и Малко Търново.

За оставането на кметския стол в община Камено ще се бори Жельо Вардунски, той е безапелационната кандидатура на партията. Зад Вардунски застава и СДС-Бургас.

22 имена е излъчила структурата на ГЕРБ в Камено за листата на локалния парламент. Сред тях са сегашните общински съветници отпред с ръководителя на Общински съвет Радослав Балтаджиев.

Има и нови лица – самостоятелният консултант Румяна Сотирова. Сотирова е измежду номинациите за листата на ГЕРБ. Партията ще се бори и за обитаемоте места в общината, като ще има претенденти на всички места. Голяма част от тях към момента се ръководят от Българска социалистическа партия.

На 26 юли, петък, бе общинската конференция в Поморие. Местната конструкция на ГЕРБ единомислещо застана зад настоящия кмет Иван Алексиев, който ще се бори за трети мандат на локалния избор тази есен.

За локалния парламент ще е утвърден лист с 21 претенденти. Четиримата от тях са от досегашните осем, измежду които и ръководителят на ОбС-Поморие Адам Адамов.

За двата града в община Поморие – Ахелой и Каблешково, партията още веднъж издига претенденти. За Ахелой е номиниран досегашният кмет Иван Георгиев. В Каблешково ГЕРБ ще взе участие на вота с нов претендент – общинският консултант в Поморие Христо Парашкевов. Партията ще има номинации за кметове на всички обитаеми места в общината.

Очаквано и в Царево няма изненада. Георги Лапчев е безапелационната номинация на партията. Общинската конференция там също бе на 26 юли. Лапчев ще бъде и лидер на листата за общински съвеници.

Партията е гласувала доверие и на на досегашните кметове на Лозенец и Ахтопол – Женя Гандиева и Станислав Димитров. В листата за общински съветници ще се появяват и нови лица, само че вътре ще бъдат и досегашните съветници.

Вчера, на 29 юли, минаха и събранията в три общини – Малко Търново, Руен и Сунгурларе. Битка за кметския стол на Малко Търново не се обрисува.

Илиян Янчев е към края на втория си сполучлив мандат и третият му е в забрадка вързан. Въпреки компликациите в странджанската община, пред които Янчев всекидневно се изправя, не стопира да се бори, с цел да трансформира обезлюдения регион в привлекателно място за живеене. Именно заради тази причина ГЕРБ още веднъж залага на него.

По-сложна е ситуацията в общините Руен и Сунгурларе, където ГЕРБ имат повече от една номинация. В Руен делегатите са дали своят вот доверие на двама – Вежди Орманов и Шабан Шабан. На локалните избори през 2015 година Вежди Орманов, повдигнат от Независима коалиция за община Руен и подсилен от ГЕРБ, стана втори с 3022 гласа против 12 087 на Исмаил Осман от Движение за права и свободи.

В Сунгурларе, бедна община с доминация на Движение за права и свободи, номинации са получили седем претенденти. Засега името им се пази в загадка, защото следва предложенията да бъдат разисквани от регионалното управление на ГЕРБ, а по-късно и от Изпълнителната комисия, с цел да може да бъде определен най-достойният претендент, който да има сили и увереността, че може да застане против претендента Движение за права и свободи.

Номинации има и за кметове на 12 избираеми обитаеми места. 25 имена са излъчени за листата на Общинския съвет в Сунгурларе, която е от 17 съветници.

Следващата общинска конференция, която е на 1 август, е в Бургас. Макар и да не е оповестено публично, повече от 100 % е несъмнено, че ГЕРБ още веднъж залага на Димитър Николов, който ще се бори за четвърти мандат.

На 5 август събранията на локално равнище не престават в Созопол и в Приморско. В Приморско няма изненада. Кандидат на партията на Бойко Борисов ще бъде още веднъж доктор Димитър Германов.

ГЕРБ ще има номинация и за град Китен, чиято територия загуби на предходния избор през 2015 година Тогава техният претендент Атанас Петров загуби на втори тур от претендента на Коалиция за община Приморско Катя Вълчева. Все още няма изясненост с коя фигура ГЕРБ ще се бори да си върне Китен.

Големият загадъчен знак за ГЕРБ е Созопол. Това е единствената община, където ГЕРБ няма да застане зад предходния си кмет – Панайот Рейзи, който напусна партията, откакто бе упрекнат в длъжностно заграбване на близо 2 млн. лева Кандидатът им евентуално ще бъде младият общински консултант Георги Пинелов. ГЕРБ ще се бори и за болшинство в Общинския съвет.

Ден по-късно – на 6-ти август, предстоят събрания в Средец и Карнобат. Иван Жабов ще бъде претендентът на ГЕРБ за кмет на Средец. За Карнобат – заместител регионалният шеф на област Бургас и общински водач на партията в Карнобат Владимир Крумов ще се опита да завоюва община, която в никакъв случай е била ръководена от герберски кмет.

Черешката на торатата ще бъдат Несебър и Айтос, където ще са последните конференции на партията в Бургаска област. В Несебър в конкуренцията от ГЕРБ ще се впусне общинският консултант Атанас Терзиев, чиято кандидатура, въпреки и импровизирано, бе издигната още през март месец.
В Айтос партията още веднъж ще издигне Васил Едрев, който е един от сполучливите кметове на ГЕРБ в района. На вота през есента партията ще се опита да вземе и селата, които са под ръководството на кметове от Движение за права и свободи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР