Голяма част от хранителния бранш очаква новия закон за храните

...
Голяма част от хранителния бранш очаква новия закон за храните
Коментари Харесай

И. Цонев: Новият закон за храните ще създаде проблеми на дребните производители и ще ги доведе до фалит

Голяма част от хранителния отрасъл чака новия закон за храните  да бъде признат, защото той, съгласно сектора, ще сътвори по-ясни правила, по-добра система за надзор и по-сериозни гаранции за крайния консуматор.

Проектозаконът за храните обаче ще сътвори и доста съществени проблеми на дребните производители и ще ги докара до банкрут, разясняват самите производители. На същото мнение са и пчеларите. Те считат, че Законът за храните е в несъгласие с европейските регламенти.

„ В европейските регламенти е записано „ за дребните производители на първоначални артикули “, а това са освен пчелните артикули, тук влизат дребните производства - кокошки, яйца, мляко, плодове, зеленчуци, че условията на регламентите, главните, които са свързани с сигурност на храните, не се ползват за дребните и дребните производители. Точно противоположното е записано в Закона за храните. Те би трябвало да съблюдават главната част от условията на двата съществени регламента – 852и 853, което съществено ще затрудни дребните производители. Именно по тази причина в европейските регламенти е посочено, че дребните производители не би трябвало да ги съблюдават “, сподели в „ Преди всички “ Илия Цонев от Конфедерацията на пчеларите.

„ В правилник 852 – това са на две страници хигиенични условия, би трябвало да се води документи. Един човек с 20-30 кокошки, с 10 кози или овце, може ли да води документи, да съблюдава условия, които са свързани с огромното, индустриалното произвеждане? Това просто няма по какъв начин да стане. “, сподели още той и добави, че законопроектът изисква и дребните производители да бъдат регистрирани като аграрни стопани, само че всички.

„ Тези, които желаят от млякото, да вземем за пример, да създадат сирене или кашкавал, за тях е наложително. Те би трябвало да се записват като аграрни стопани, само че не могат да си го разрешат, тъй че това съществено ще ги затрудни и няма да могат да си разрешат домашно произвеждане. Клиентите обаче избират тъкмо дребните производители, тъй като продукцията е естествена “.

Цонев съобщи обаче, че всичко това не значи, че дребните производители не би трябвало да съблюдават избрани условия.

„ В регламентите на Европейски Съюз е записано, че за тях би трябвало да се напишат по-опростени правила и облекчени условия за обезпечаване сигурността на храните “.

В закона за храните има и други пропуски. От производителите се и изисква да познават и здравните опасности, само че не е планувано от кое място могат те да получат тази информация, сподели той и предложи да се организира гратис образование на дребните производители.

„ Нашият закон мощно лимитира опцията дребните производители да си продават продукцията в локални обекти за търговия на дребно “, сподели Цонев.

В звуковия файл можете да чуете изявление на Веселина Миланова с Илия Цонев. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР