Голяма част от хотелите на Черноморието и в зимните курорти

...
Голяма част от хотелите на Черноморието и в зимните курорти
Коментари Харесай

Повечето хотели в България няма да отварят това лято

Голяма част от хотелите на Черноморието и в зимните курорти в българия няма да отворят през лятото, демонстрира репортаж на Българска национална телевизия. Причината е, че резервации съвсем няма - нито от български, нито от задгранични гости . На това от горната страна резервираните стаи отпреди пандемията на ковид са анулирани. Туроператорите чакат най-търсени през това лято да бъдат самостоятелните жилища и къщите за посетители, поради обстоятелството, че там клиентите ще са независими и няма да имат контакт с други гости.

Собствениците на хотели изясняват, че ще изкарат минимална облага в следващите месеци, а някои дори трудно ще съумеят да покрият разноските си.  За да изпълнят условията за безвреден престой на туристите, хотелиерите би трябвало да влагат доста спомагателни средства. И, като чертата, притежателите на 4 и 5 звездни хотели са открили, че е по-добре изобщо да не отварят това лято.

Това важи изключително за Черноморието, където към момента не е ясно какъв % от до момента посещаващите страната задгранични туристи ще дойде това лято. Хотелите в Слънчев бряг, да вземем за пример, все още не са отворили, като притежателите се надяват, че сезон ще има най-малко през юли и август. Но са наясно, че обичайните за курорта британски туристи няма да дойдат.

" По това време към този момент имах някъде към 60 индивида. До края на сезона ставаха 80-90. Сега няма да отворя с повече от 20-25 индивида. Категорично не! ", споделя Веселин Налбантов, притежател на хотел.

Част от заведенията в Слънчев бряг към този момент работят, въпреки че няма съвсем нкакви гости.  " Лично на нас ни се отразява много съществено, тъй като работим основно с туристи от Англия, от Дания, от Швеция. Разчитаме доста на тях ", обобщава обстановката Елина Грудева, собственичка на заведение в Слънчев бряг.

В Банско огромна част от хотелите също не работят. Очакват, че с отварянето на границите ще стартират да идват и туристите от прилежащите страни, тъй като единствено от българи няма да покрият разноските си. Някои хотелиери споделят, че работят с групи от Германия, Англия и Чехия, а 2/3 от органицираните групи към този момент са се отказали да идват. И обощават, че надали от другаде ще дойдат туристи, които да запълнят тези места.

И, както към този момент е станало традиция,  всички желаят нещо от страната - хотелиерите упорстват тя да предприеме ограничения, с които да бъдат привличани повече задгранични туристи

" Ако се облекчи издаването на визи, в случай че даже се поемат част и от чартърните полети, имам вяра, че доста огромен поток от съветски туристи ще пристигна в България, освен в Банско ", обобщава замисъла един от притежателите на хотели - Георги Думанов.

Очакванията на туристическия бранш са цените тази година да бъдат понижени, макар финансовите усложнения на огромна част от хотелите и заведенията за хранене.

 

ПРОВЕРКА НА ШЕЗЛОНГИТЕ

" Министерство на туризма ще извърши незабавна инспекция на плаж в Слънчев бряг след сигнал в публичното пространство, съпроводен със фотография на касов бон, че на плажа са предлагани чадъри и шезлонги на повишени цени. В случай, че бъдат открити нарушавания, Министерството на туризма незабавно ще наложи глоба на стопанина на плажа ", гласи известие от ведомството.

Вчера във " Facebook " жена показа фотография на касов бон за 64 лева, които е платила за два чадъра и 4 шезлонга в Слънчев бряг  (на снимката). Новите текстове в Закона за здравето, признати от Народното събрание плануват, че за лято 2020 година концесионерите и наемателите на морски плажове би трябвало да дават плажните такъми на цени, понижени с не по-малко от 50% от цените за предходната година. При неспазване на тези условия санкцията е 50 000 лв., а при наново нарушаване - 100 000 лв.

" Задължение на министерството е да следи по какъв начин се съблюдават разпоредбите за работа на морските плажове през цялата година. При нарушавания и неспазване на законодателството глобите са безкомпромисни. Министерството на туризма приканва навреме да бъде осведомено при всевъзможни подозрения за осъществяване на непозволени дейности на територията на морските плажове. Сигнали за нередности на плажа могат да бъдат подавани на телефон 02/90 46 833, както и на имейл: [email protected] ", се споделя още в известието.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР